Hiina teadlased muutsid inimembrüote pärilikkusainet (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina teadlaste hiljutised katsed tõstatavad küsimuse, missuguseid uuringuid on eetiline teha inimeste embrüotega.
Hiina teadlaste hiljutised katsed tõstatavad küsimuse, missuguseid uuringuid on eetiline teha inimeste embrüotega. Foto: Michael Dalder/Reuters/Scanpix

Möödunud aastal tekitasid hiina geeniteadlased teadusmaailmas tormi, teatades, et on kasutanud esimest korda revolutsioonilist geenide muutmiseks kasutatavat tehnikat Crispr/Cas9 inimembrüote pärilikkusaine muutmiseks.

Nüüd on teine töörühm üritanud sama tehnika abil anda embrüotele geenide muundamise abil HI-viiruse vastast kaitset, vahendab ERRi teadusportaal Novaator. Looduses loomulikult esinev mutatsioon muudab T-tapjarakkude pinnal paiknevat CCR5 valku viisil, et viirus ei suuda enam selle kaudu rakku siseneda. Katsetes kasutati taas lisakromosoomidega embrüoid, millest poleks elujõulist loodet arenenud.

Kuigi eksperimendid polnud väga edukad, on see taas lõkkele puhunud inimgenoomi muutmise õigustatuse üle toimuva debati.

Loe täismahus artiklit ERRi teadusportaalist Novaator.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles