Mullu lasi oma tervist kontrollida 61 prostituuti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervise arengu instituudi tervisekontroll on mõeldud eelkõige naistele, kellel puuduks muidu võimalus arstil käia.
Tervise arengu instituudi tervisekontroll on mõeldud eelkõige naistele, kellel puuduks muidu võimalus arstil käia. Foto: Frank May/picture-alliance/Frank May

Tervise arengu instituudi andmetel käis eelmisel aastal end sugulisel teel levivate nakkuste suhtes kontrollimas 61 prostitutsiooni kaasatud naist, 2014. aastal kasutas tervise arengu instituudi rahastatavat teenust 59 naist.

Hinnanguliselt on Eestis prostitutsiooni kaasatud 700–1000 naist. «Tervise arengu instituudi rahastatav teenus on eelkõige naistele, kel puudub tervisekindlustus või muud võimalused neid tervishoiuteenuseid saada, või kes eelistavadki konkreetselt neile spetsialiseerunud tervishoiuteenuseid,» rääkis tervise arengu instituudi nakkushaiguste ja uimastiseire keskuse juhataja Kristi Rüütel. Teenuse kasutajate keskmine vanus oli 2014. aastal 33,5 aastat ja 2015. aastal 34 aastat.

Peaaegu kaks kolmandikku prostitutsiooni kaasatud naistest oli end viimase aasta jooksul HIV-nakkuse suhtes uurida laskunud, vaid veidi alla kümnendiku ei olnud end kunagi testinud. Kõige sagedasemad seksuaalsel teel levivad infektsioonid, mida naised enda sõnul on viimase kolme aasta jooksul põdenud, on klamüdioos ja genitaalherpes. Rüütli sõnul on naiste huvi oma tervist kontrollida pigem kasvanud.

Nendest, kes väitsid end olevat HIV-i nakatunud, oli 77 protsenti elu jooksul narkootikume süstinud ning 45 protsenti olid ühtlasi C-hepatiiti nakatunud. HCV positiivsetest oli narkootikume süstinud 71 protsenti.

Arvestades seksuaalse riskikäitumise, narkootikumide süstimise ja erinevate infektsioonide levimust antud sihtrühmas, on tasuta ja kiiresti ligipääsetava nõustamise ja testimise teenuse osutamine antud sihtrühmale Tervise arengu instituudi hinnangul jätkuvalt vajalik. Lisaks seksuaaltervise edendamisele suunatud nõustamise, diagnostika ja raviteenusele tuleks enam tähelepanu pöörata ka narkootikumide süstimisega kaasnevate kahjude vähendamise alasele nõustamisele.

«Oluline selliste sekkumiste ja teenuste puhul on otsene kontakt sihtrühmaga. MTÜ Eluliin on üks organisatsioonidest, mis tegeleb inimkaubanduse ohvrite ja prostitutsiooni kaasatutega, pakub neile psühhosotsiaalset nõustamist, tervisenõustamist ja vajadusel ka kriisiabi. MTÜ Eluliin teeb koostööd Seksuaaltervise kliinikuga, kuhu saab naisi saata tervisekontrolli. Oma keskuse ruumides pakub MTÜ Eluliin ka HIV-kiirtestimist ning jagab puhtaid süstlaid neile naistele, kes uimasteid süstimise teel tarbivad,» rääkis Rüütel.

Tulevikus oleks Rüütli sõnul tarvis vastavate terviseteenustega laieneda ka Tartusse, Pärnusse ja Jõhvi. Tartus ja Jõhvis MTÜ Eluliin juba nõustamist pakub, kuid tervishoiuteenuseid sellele sihtrühmale eraldi ei pakuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles