Austrias sokutatakse jookidesse üha enam ohtlikke narkootikume

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui keegi sokutab alkohoolse joogi sisse uimastit, siis võib selle märkamine olla väga keeruline.
Kui keegi sokutab alkohoolse joogi sisse uimastit, siis võib selle märkamine olla väga keeruline. Foto: Fred de Noyelle/picture-alliance/Godong/Scanpix

Austrias pannakse üha enam jookidesse kurikuulsaid uimasteid, mille mõjul ohver kaotab teadvuse. Eelmisel aastal kasvas selliste kuritegude arv kaks korda ja esmakordselt oli ohvrite seas rohkem naisi kui mehi.

2014. aastal registreeriti Austrias kokku 63 juhtumit, mil inimesele pandi salaja joogi sisse teadusekaotust põhjustavat uimastit, mida seostatakse sageli vägistamiste ja seksuaalse ärakasutamisega, kirjutab The Local.  Möödunud aastal kasvas nende juhtumite arv peaaegu kaks korda. Kokku oli siseministeeriumi andmetel neid juhtumeid mullu 113.

Kui varasematel aastatel on selliste uimastite kasutamise eesmärk olnud eelkõige vägistamine, mis 2014. aastal järgnes  narkootikumi ohvrile joogi sisse sokutamisele 54 juhul, siis eelmisel aastal hakati seda üha enam kasutama varguste toimepanemiseks.

Esmakordselt oli ohvrite hulgas rohkem naisi kui mehi. Kui tunamullu olid 63st ohvrist naised vaid 19, siis eelmisel aastal kasvas naiste arv ohvrite seas 74ni. Meestele pandi uimasteid joogi sisse umbes sama palju kui 2014. aastal.

Uued arvud tulid avalikkuse ette pärast parlamendiliikme Team Stronachi selleteemalist küsimust. Stronachi meeskonna sõnul tuleks hakata kiiresti tegelema ennetustööga, seda enam, et ohvrite hulgas on ka üha enam lapsi.

Kasu võiks olla teavitustööst, sest vastasel korral on seesuguseid juhtumeid väga raske ära hoida ja avastada. Aine on värvitu, mistõttu on seda raske alkohoolse joogi seest avastada. Pealegi on politseil raske kurjategijatele jälile jõuda, sest jäljed sellest ainest jäävad ohvri kehasse üksnes lühikeseks ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles