Vähiravifond panustas inimeste ravisse rekordilise rahasumma

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sel aastal on vähihaigete heaks annetatud senisest rohkem raha.
Sel aastal on vähihaigete heaks annetatud senisest rohkem raha. Foto: Liis Treimann

Haigekassa toetuseta jäävate vähihaigete toetamisele pühendunud vähiravifond «Kingitud elu» on sel aastal tabanud suur abitaotluste buum – fond on panustanud tänavu 25 inimese hädavajalikku ravisse üle 300 000 euro eraannetajatelt laekunud raha. 

Selle aasta esimese kolme ja poole kuu numbrid on rekordilised, sest näiteks terve eelmise aasta jooksul toetas «Kingitud elu» 50 inimest, kelle ravisse panustas kokku 470 000 eurot, teatas vähiravifond. 

«Fondi poole pöördub järjest rohkem inimesi, mis seab meile suure vastutuse aga ka võimaluse kinkida võimalikult paljudele Eesti inimestele lootust ja elu. Vaatamata sellele, et fond on surve all, oleme tänini suutnud aidata absoluutselt kõiki, kes on fondi poole pöördunud ja kuuluvad fondi sihtgruppi – selle eest suur tänu meie annetajatele,» ütles vähiravifondi «Kingitud elu» juhataja Toivo Tänavsuu. 

Tänavu toetust saanud 25 inimesest noorim on 43-aastane, vanim 79-aastane. Fondi poole pöördunud inimesed elavad üle Eesti ning umbes pooled abisaanud räägivad emakeelena vene keelt. 

Munasarjavähki põdevale 48-aastasele naisele ja emakakaelavähki põdevale 56-aastasele naisele aitas vähiravifond tänavu soetada ravimi Avastin. «Kinkisite suurt lootust edasi elamiseks ja andsite uut jõudu haigusega võitlemiseks. Peaasi selles olukorras on usk endasse, positiivsus ja tuntav toetus ümber olevatelt inimestelt. Fondi abi meie perele on hindamatu,» kirjeldas 56-aastane naine. 

Juba alates eelmisest suvest toetab fond igakuiselt ligi 4800 euroga kilpnäärmevähiga võitlevat 59-aastast Lääne-Virumaa meest, kelle haigus püsib tänu ravimile Caprelsa kenasti kontrolli all. 49-aastast rinnavähiga naist on «Kingitud elu» tänavu samuti toetanud juba kaks korda kokku enam kui 35 000 euroga ja ravi toimib hästi. Naine panustab ka ise oma ravisse mitu tuhat eurot. 

Leukeemiaravimi Imbruvica on tänu fondile saanud ainuüksi sel aastal viis inimest, neli meest ja üks naine. Kusjuures ühte 67-aastast meest on fond toetanud juba kolm korda ning 66-aastast meest kaks korda. Ravi, mis maksab ligi 6000 eurot kuus toimib hästi ning mehed saavad loota fondi abile. 

Fondilt on melanoomiga võitlemisel tänavu abi saanud kolm naist vanuses 64–68. Tegemist on ühe moodsaima ja kalleima melanoomiravimiga Keytruda. Fond on alates eelmisest suvest aidanud seda osta paljudele eestimaalastele, kuid erinevalt teistest ravimitootjatest pole Keytruda tootjafirma MSD olnud nõus fondile märkimisväärselt hinnas vastu tulema. 

Ühte naist kolmest, 66-aastast narvalannat Svetlanat on ravim seejuures aidanud nii palju, et juba alates jõuludest on Svetlana käinud arsti vastuvõttudel omamata ühtki kaebust, mida võiks seostada haigusega. Nii raviarst kui patsient on ettevaatlikult optimistlikud ning võimalus on haigusest ka sajaprotsendiliselt terveneda. 

Veel on fond tänavu aidanud näiteks 50aastast põlvalannat Anikat ravimi Perjeta soetamisel, panustades selleks 9000 eurot. Ning 56-aastast naist soolevähiravimi Stivarga soetamisel. 

2013. aasta augustis viidi naine soolesulgusega haiglasse. Diagnoosiks pandi käärsoole pahaloomuline kasvaja. «See oli täielik šokk meie perele. Ema on olnud terve elu väga tervislike eluviisidega, ei joo ega suitseta, teinud sporti ja igati positiivne ning rõõmus inimene. Ja see oli siis autasu. Ma ei suuda mitte kundagi unustada ema nägu kui läksin teda esimest korda intensiivi vaatama,» kirjeldas naise tütar. 

Järgnes rida halbu uudiseid: siirded maksas ja kopsus ning kahjuks polegi enam ühtegi ravimit, mida haigekassa korvaks. «Kui ma vaatan ema, siis ma ei saa arugi, et ta oleks haige. Aga kahjuks on ta Eesti riigi silmis ikkagi nii haige, et tema edasist ravi enam ei toetata.»

«Sel hetkel teadsime kohe, et pöördun «Kingitud Elu» fondi poole, kuna olen olnud nende tulihingeline kaasaelaja ja toetaja algusest peale. Ema jaoks on olemas ravim Stivarga, mis maksab 5200 eurot ja selle eest saab kahe kuu annuse. Saime koheselt fondist ka positiivse vastuse, et nad toetavad esmase ostu puhul ja kui ravim töötab, siis ka edaspidi. Ma ei teagi, mis on olulisem – kas raha või see, et läbi fondi saavad inimesed tagasi uue lootuse ja elujõu, et edasi minna. Vähemalt meie pere sai küll uue hingamise. Ta on super ema ja vanaema ning see ravim peab töötama, see lihtsalt peab töötama.» 

Valgas elavat 49-aastast maovähiga meest toetab «Kingitud elu» ligi 6500 euroga. Kuid mees palub eestimaalastelt abi omaosaluse tasumisel. Kokkuleppe kohaselt peab mees oma ravisse ise panustama kolme kuu jooksul iga kuu 150 euroga. Kes soovib meest omaosaluse tasumisel aidata, saab teha fondi pangakontole ülekande selgitusega «49aastasele abisaajale». 

Vähiravifond «Kingitud elu» jätkab aktiivselt annetuste kogumist ja kutsub kõiki eestimaalasi üles hakkama fondi püsitoetajateks: igaüks talle jõukohase summaga - olgu üks euro või 100 eurot kuus. «Vaid üheskoos saame kindlustada hädavajaliku lootuse ja abi kõikidele eestimaalastele, kelle tarvis ei jätku haigekassa vahendeid,» ütles vähiravifondi juhataja Toivo Tänavsuu.

Aprillis kogub fond annetusi laupäeviti Hansaplanti ja Hortese aianduskeskustes ning Eesti korvpalli meistriliiga playoff mängudel. 

Hetkel käib ka vähiravifondi «Kingitud elu» heategevuslik presidendi vastuvõtu kleitide oksjon, kust on võimalik soetada kauneid disainerkleite soodsate hindadega. 

Vähiravifond «Kingitud Elu» asutasid 5. veebruaril 2014 Hille ja Toivo Tänavsuu ning Janek Mäggi. Fond hüvitab annetustest kogunevate võimaluste piires nende patsientide raviarveid, kelle ravimeid Eesti Haigekassa ei kompenseeri. Raha tuleb sihtasutusele tehtud annetustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles