Eesti arstid harjutavad ema ja lapse elu päästmist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolitusel saavad meedikud harjutada, kuidas käituda siis, kui ema ja lapse elu on ohus.
Koolitusel saavad meedikud harjutada, kuidas käituda siis, kui ema ja lapse elu on ohus. Foto: Lääne-Tallnna keskhaigla

Täna algab Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliinikus kaks päeva kestev praktiline konverents, mille käigus lahendavad Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliiniku meedikud koos Helsingi kolleegidega kriitilisi olukordi. 

«FinEst Simulation Network Training» nime kandva koolituse käigus harjutavad meedikud simulatsioonimeetodil kriitiliste olukordade lahendamist, mis võivad sünnitusmajas tekkida, teatas Lääne-Tallinna keskhaigla. Koolituse põhirõhk on meeskonnatöö ja omavahelise suhtluse tõhustamisel, tagamaks patsiendi ohutus ka kõige keerulisemates situatsioonides. Kuna osalejatest enamikul on simulatsiooniõppe instruktori taust, pakub treening häid võimalusi ühiseks õppimiseks ning teadmiste ja kogemuste vahetamiseks, ka rahvusvaheliselt.

 Ürituse üks eestvedajaid ja Pelgulinna simulatsioonikeskuse koolitaja dr Liina Süvari tõstab simulatsiooniõppe suurima tugevusena esile just seda, et eluohtlike olukordade läbimängimisel on oluline praktiline väärtus. «Simulatsioonikoolitused ei ole üksnes mäng või teater, vaid õppuste käigus tulevad välja reaalsed probleemkohad, mis vajavad ülevaatamist ja muutmist, et tagada patsiendi ohutus kõrgeimal võimalikul tasemel,» selgitas ta.

 Seekordne treening on mõeldud just simulatsioonikoolitajatele endile, et läbi kogemuste vahetamise leida uusi võimalusi simulatsiooniõppe tõhustamiseks. Konverentsile on esinema kutsutud Soome kogenuimad simulatsioonikoolitajad, teiste seas ka Minna Silvennoinen, kes on Jyväskylä ülikoolis kaitsnud simulatsioonialal doktorikraadi.

Ka koostööd Põhja-Eesti regionaalhaigla ja kiirabi simulatsioonikoolitajatega peavad kolleegid Lääne-Tallinna keskhaiglast väga oluliseks, sest raskes seisundis patsient saabub sünnitusmajja enamasti just kiirabiga ja teatud eluohtlikud olukorrrad vajavad jätkuvat ravi Põhja-Eesti regionaalhaiglas. 

Täna algava praktilise konverentsi eestvedajaks on Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliinikus tegutsev Pelgulinna simulatsioonikeskus, mis loodi veidi enam kui kaks aastat tagasi. Pelgulinna simulatsioonikeskuse meeskond viib läbi koolitusi regulaarselt nii Lääne-Tallinna keskhaigla naistekliinikus kui ka teistes sünnitusmajades üle Eesti. Seni on koolituste sisu olnud seotud peamiselt vastsündinute abistamisega, kuid järjest enam laiendatakse oma tegevust ka sünnitaja jaoks raskete olukordade lahendamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles