Diabeediravimi võtmine võib varvastest ilma jätta (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seos kanagliflosiini kasutamise ja gangreeni vahel ei ole veel kindel, kuid Euroopa ravimiamet hoiatab siiski võimalike ohtude eest.
Seos kanagliflosiini kasutamise ja gangreeni vahel ei ole veel kindel, kuid Euroopa ravimiamet hoiatab siiski võimalike ohtude eest. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Euroopa ravimiamet hindab diabeediravimi kanagliflosiini ohutust, kuna ühes kliinilises uuringus täheldati, et seda ravimit võtvatel patsientidel tuli tavapärasest sagedamini mõni kehaosa amputeerida. Kõige sagedamini jäid inimesed ilma varvastest.

Seost täheldati praegu jätkuva CANVASe nimelise uuringu käigus, teatas ravimiamet oma kodulehel. Kanagliflosiini ja amputatsioonide vaheline seos ei ole siiski kindel, sest uuringus osalesid patsiendid, kellel on diabeedist tulenevalt suur risk südame-veresoonkonna tüsistuste tekkeks. Jalaveresoonte kahjustusest tingitud haavandid ja raskemal juhul gangreen ehk kehaosa kärbumine on tüüpilised diabeedi tüsistused. Kehaosa, mida on tabanud gangreen, eemaldatakse.

Kuigi kanagliflosiinil on Euroopa Komisjoni müügiluba, ei kasutata seda Eestis tavapraktikas. Ravimit kasutatakse Eestis ühe rahvusvahelise uuringu raames, milles osaleb 39 patsienti. Uuringuarste on uuest võimalikust riskist teavitatud. Patsiente, kellel on varem tulnud mõni kehaosa amputeerida, tuleb ravimiameti sõnul hoolikalt jälgida. Kui patsiendil tekib kanagliflosiini ravi ajal jäseme tüsistus, võib arst ravi peatada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles