Võimsad kätekuivatid levitavad ohtralt viiruseid

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõige olulisem on, et käed saaksid korralikult vee ja seebiga pestud.
Kõige olulisem on, et käed saaksid korralikult vee ja seebiga pestud. Foto: David Oxberry/picture alliance/moodboard/Scanpix

Briti teadlased tõestasid, et kiire õhuvooluga kätekuivatid on ebahügieenilisemad kui siiani arvati. Nad on küll ökoloogilised ja kiire õhuvooluga kuivatab käed mõne sekundiga, kuid nüüd väidavad teadlased, et need on tõelised viiruste levitajad.

London Westminster´i ülikooli teadlased panid uuringu käigus oma käed ohutu viirusega nakatunud vette, seejärel kuivatasid nad käed kiire õhuvooluga kätekuivati, tavalise kätekuivati ja kätekuivatuspaberiga, kirjutab Tages-Anzeiger. Selle tulemusena said nad teada, et 690 kilomeetrit tunnis puhuv õhk puhub pisikud ruumis kolme meetri ulatuses laiali. Tavalise kätekuivati puhul levivad viirused 75 sentimeetri ja kätekuivatuspaberiga ainult 25 sentimeetri kaugusele. Kiire õhuvooluga kätekuivatid levitavad ka 60 korda rohkem pisikuid kui tavalised kätekuivatid ja 1300 korda rohkem kui kätekuivatuspaberid.

Juba aastaid on WC-tarvete tootjate vahel kestnud sõnasõda. Kahe aasta eest testisid ka Soome teadlased Helsinki ülikoolist kätekuivatuspabereid, tavalisi kätekuivateid ja kiire õhuvooluga kätekuivateid, et kindlaks teha, kas need vastavad Euroopas kehtivatele hügieeninõuetele. Ka Soome teadlased jõudsid järeldusele, et uusimad kätekuivatid on viiruselevitajad.

Kiire õhuvooluga kätekuivatite tootja Dyson püüdis neid katse tulemusi ümber lükata, väites, et hoiatavate tulemustega uuringut rahastasid tekstiilitootjad. Lisaks väitis firma, et enne testi ei pesnud teadlased üldsegi oma käsi ning avalikustas seejärel isegi video, kus sõltumatu uuring tõestab, et ka kätekuivatuspaberiga levib palju baktereid. Tootja väidab, et kiire õhuvooluga kätekuivatid on hügieenilised, kuna seal ei pea midagi puutuma.

Olenemata sellest, kuidas keegi oma käsi kuivatab, on käte pesemata jätmine siiski ebahügieenlisem. Briti teadlased küsitlesid 2010. aastal kiirteeäärsetes hostelites 200 000 inimest ning selgus, et ainult 33 protsenti mehi ja 64 protsenti naisi pesid oma käsi vee ja seebiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles