Eesti tervisetehnoloogia eksport on tõusuteel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Külle Tärnov
Külle Tärnov Foto: Peeter Langovits

Eestist eksporditi eelmisel aastal tervisetehnoloogiat 82 miljoni euro eest, 2018. aastaks prognoositakse ekspordi kahekordset tõusu.

Tehnopoli äriarenduse osakonna ning tervisetehnoloogia valdkonna juhi Külle Tärnovi sõnul on Eestis tervisetehnoloogia eksport viimastel aastatel hakanud kasvama eelkõige seetõttu, et mitmed tervise IT tarkvara ettevõtted on suutnud oma kompetentse Eestist saadud kogemuse baasil teistel turgudel müüa ning mitmed neist on jõudnud ka oma toodeteni, kirjutab Med24.

Lisaks on hakanud kenasti kasvama tervise valdkonna idufirmade arv. Neist üksikutel õnnestus oma tooteid Eestist välja müüa, kuid peagi peaksid mitmed uued ettevõtted oma tooteid ka mujal riikides müüma hakkama. Ettevõtete enda hinnangul võiks Eesti tervisetehnoloogia eksport 2018. aastaks olla 146 miljonit eurot.

Tärnovi hinnangul on Eesti tervistehnoloogial mitmeid eeliseid, nagu näiteks üleriigilise e-tervise infosüsteemi, ID-kaardi ja x-tee olemasolu. Eestis on ettevõtluse alustamiseks ka väga hea keskkond ja riik on raviteenuste ja e-infosüsteemide turustamisest välismaale huvitatud.

Eesti tervisevaldkonnast eksporditakse peamiselt tarkvara tooteid ja teenuseid ning biotehnoloogia tooteid ja teenuseid. Suuremad ekspordi sihtturud on USA, Skandinaavia, Saksamaa. Eestis annab tervisetehnoloogia valdkond tööd umbes 1900 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles