Maailmas levib vastsündinute eest hoolitsemine Eesti moodi (3)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna lastehaiglas dr Adik Levini poolt välja töötatud süsteemi kasutatakse nii Kanadas, Austraalias kui ka Uus-Meremaal ning seda soovitatakse kui kuldset standardit (gold standard).

Dr Levin alustas koos kolleegidega vastsündinute meditsiini humaniseerimist juba nõukogude ajal 1979. aastal, teatas Raepress. Tol ajal oli NSV Liidu tervishoiuministri käskkirjaga keelatud emadel haiglas laste juures olla. Käskkirjas oli öeldud, et ema on ohtlik oma lapse jaoks.

«Pärast Eesti iseseisvumist, kui saime tutvuda haigete vastsündinute ja enneaegsete meditsiini süsteemidega tsiviliseeritud maailma riikides, selgus, et ka neil ei saanud emad viibida oma laste juures. Tõsi, mõnes riigis oli emadele antud külalise roll, kuid mitte 24/7,» rääkis Adik Levin. Ta selgitas, et läänemaailma ideoloogia kohaselt ei olnud ema lapsele ohtlik, vaid arvati, et ema on väsinud ja tal on teised lapsed kodus. «Tegelik põhjus oli selles, et nii oli haiglapersonalil palju mugavam,» on tohter veendunud.

«Family Integrated Care on nüüd kasutusele võetud 25 haiglas Kanadas, Austraalias ja Uus-Meremaal ning uurimisgrupp on tunnustanud seda süsteemi kuldse standardina ja nende arvates muutub see tulevikus kõikjal maailmas vastsündinute intensiivraviosakondades asendamatuks,» seisab e-kirjas, mille saatis Levinile dr Shoo K. Lee, kes on Inimarengu ning Laste ja Noorte Tervisekaitse Instituudi ning Kanada Terviseuuringute Instituudi teadusdirektor, Toronto Ülikooli pediaatria-, sünnitusabi-, günekoloogia- ja rahvatervise professor ning Mount Sinai haigla pealastearst.

Selline järeldus tehti pärast põhjalikke tõenduspõhiseid uuringuid nendes haiglates kolme aasta jooksul.

«Mul on nii hea meel, et mitte pärast siitilmast minekut, aga juba eluajal on tulnud selline tunnustus!» rõõmustab dr Levin.

1. mail toimub USAs Baltimore’is lastearstide akadeemilise seltsi (Pediatric Academic Society ehk PAS) kokkusaamine, kuhu ka dr Levin süsteemi eestvedajana kutsutud on.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles