Supertripper levib plahvatusliku kiirusega (3)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomi kasutamine on suguhaiguste vältimiseks väga oluline.
Kondoomi kasutamine on suguhaiguste vältimiseks väga oluline. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Inglismaal levib kiiresti «supertripper», mille vastu ei pruugi peagi aidata enam ükski antibiootikum. Uut mõjusat antibiootikumi praegu veel olemas ei ole.  

«Supertripperiks» ristitud haigust põhjustav bakter Neisseria gonorrhoeae ajas eelmisel aastal Inglismaa terviseametnikud ärevile, sest see ei allunud ühele kõige levinumale ravile, vahendab BBC News. Selle sugulisel teel leviva haiguse ohjamiseks võetud meetmete edu loetakse kesiseks ja arstid kardavad, et peagi võib see viljatust põhjustav haigus muutuda ravimatuks.

Kui varem kasvas haigusjuhtumite arv kiiresti tavaliste, heteroseksuaalsete paaride seas, siis nüüd on see levinud ka homoseksuaalsetele meestele. Seksuaaltervise nõustaja Peter Greenhouse rääkis, et haiguse levimise pärast geidele on juba tükk aega muret tuntud. «Probleem on selles, et homoseksuaalide seas levivad suguhaigused palju kiiremini, sest nad vahetavad sagedamini partnereid,» rääkis Greenhouse.

Geidel nakatub ka sagedamini kõri, kus haigust tekitavad bakterid õpivad end tõenäolisemalt antibiootikumide vastu kaitsma. Kurgus on antibiootikumide doos väiksem ja selles piirkonnas leidub ka teisi baktereid, mis võivad aidata tripperi tekitajatel antibiootikume trotsida.

Kuna tripperit põhjustavate bakterite vastu paljud antibiootikumid ei aita, siis kasutatakse selle ravimiseks kahe ravimi – atsitromütsiini ja tseftriaksooni – kombinatsiooni. Esimene neist ei mõju enam paljudele tripperit põhjustavatele bakteritele ja arstid kardavad, et ka teise ravimi kasutuks muutumine selle haiguse ravil on üksnes aja küsimus. See on Inglismaa terviseameti suguhaiguste osakonna juhataja dr Gwenda Hughes’i sõnul suur probleem, sest uut tripperi vastu aitavat antibiootikumi veel olemas ei ole.

Supertripperi juhtumeid on Inglismaal olnud West Midlandis, Londonis ja Lõuna-Inglismaal. Laboratoorselt on kinnitust leidnud kõiges 34 juhtumit, kuid tõenäoliselt on see üksnes jäämäe tipp, sest selle kaitsmata suguühte kaudu leviva haigusega ei pruugi kaasneda sümptomeid. Igal kümnendal nakatunud heteroseksuaalsel mehel ja rohkem kui kolmel neljandikul naistest ja homoseksuaalsetest meestest ei ole kergesti märgatavaid sümptomeid. Ülejäänud nakatunutel võib suguelunditest erituda paksu rohelist või kollast eritist, urineerimisel võib tekkida valu ja naistel võib tekkida veritsus ka menstruatsiooni vahelisel ajal.

Ravimata tripper võib põhjustada viljatust ja vaagnapiirkonna põletikku ning raseduse ajal võib see kanduda ka emalt lapsele. Selleks, et tripperit ära hoida, tuleks pidada kinni turvaseksi reeglitest.

Inimesed, kellel juba on «supertripper» võiksid Inglise terviseametnike sõnul suguühtesse astuda omavahel, mitte nakatumata inimestega, sest uuringud näitavad, et ühe partneri nakatumisel tripperiga saab 94 protsendil juhtudest selle ka teine. Selleks, et haigestunud inimesed partneri leiaksid, on Inglismaal alustatud ka kampaaniat, mille tulemused on sealsete terviseametnike sõnul esialgu siiski kesised.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles