Euroopa on malaariavaba

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Malaaria levib sääskedega.
Malaaria levib sääskedega. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Maailma terviseorganisatsioon andis teada, et 2015. aastal püstitatud eesmärk on saavutatud ja Euroopa on malaariavaba.

Euroopas kohapeal toimunud maalaariasse nakatumise juhtude arv langes 1995.–2015. aastal 90 712-lt nullini, teatas maailma terviseorganisatsioon oma kodulehel. Euroopa on esimene piirkond maailmas, mis on kuulutatud malaariavabaks. Maailma terviseorganisatsiooni sõnul on põhjus selles, et Euroopa poliitikud on selle probleemi lahendamise nimel kõvasti vaeva näinud.

Sellegipoolest on Euroopa malaariavabana hoidmiseks tarvis pidevalt tööd teha. Seni, kuni malaaria teistest maailma paikadest veel kadunud ei ole, võivad selle Euroopasse tuua inimesed, kes reisivad teistesse piirkondadesse. Sealgi on vaja maalaariajuhtude vähendamise nimel tööd teha.

Malaariasse haigestub maailmas aastas keskmiselt 300 miljonit inimest. See äge haigus on maailmas kõige olulisem väikeste laste surmapõhjus, peamiselt suurtest keskustest eemal asuvates piirkondades, kus juurdepääs tervishoiuteenustele on piiratud. Tervisega seotud ohtusid kätkeb malaaria endas 40 protsendile maailma elanikkonnast ja arengumaades loetakse seda peamiseks inimeste tervist ohustavaks väljakutseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles