Ossinovski: kroonilised haiged ja eakad maksavad ravimite eest liialt palju

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Patsiendi omaosalus tervishoiukuludes on viimastel aastatel tõusnud ülempiirini, mistõttu peab vähendama ravimite omaosalust krooniliste haigete ning eakate puhul, rääkis tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ravimiameti konverentsil.

«Ravimid ja apteegid on Eestis oluline osa tervishoiusüsteemist. Ravimite hinnast ja selle hüvitamise süsteemist sõltub nende tegelik kättesaadavus,» ütles Ossinovski.

Ta märkis, et Eestil on üldiselt ajaproovile hästi vastu pidanud süsteem, kus haigekassa võtab enda kanda suure osa retseptiravimite hinnast. Siiski, suure ravimivajadusega inimeste – ülekaalukalt kroonilised haiged ja eakad – ravimite omaosalus on Ossinovski arvates liialt kõrge. See raskendab nende sotsiaalset toimetulekut ning toob kaasa olukorra, kus inimesed ei osta välja kõiki neile määratud ravimeid.

Ossinovski sõnul hüvitab haigekassa juba täna täiendavalt üle 300-euroseid aastaseid retseptiravimite kulusid, ent selleks tuleb esitada haigekassale eraldi taotlus. Kõrge piirmäär ja kohmakas protseduur on kaasa toonud selle, et suur osa patsientidest ei saa nimetatud soodustust. «Praegu analüüsime võimalusi, kuidas tuua täiendava ravimihüvitise piirmäär madalamale ning muuta infosüsteemide arendamise abil hüvitise saamine automaatseks,» rääkis minister.

Lisaks ravimite kättesaadavusele ja omaosalusele vajab ministri sõnul arendamist ka patsiendile arusaadavas keeles ravimiinfo tagamine. «Meil on palju patsiente, kelle eesti keele oskus on ebapiisav, et keerulisest meditsiinilisest tekstist aru saada. See suurendab ravimite väärkasutuse ohtu. Seepärast tagame lähiajal enimlevinud ravimite infolehtede kättesaadavuse ka vene ja inglise keeles,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles