Aasta arstiks valiti postuumselt Krista Vinkel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistearst Krista Vinkel
Naistearst Krista Vinkel Foto: Terviseleht

Eesti Tervise Fond ja internetiportaal www.arst.ee valisid mulluseks aasta arstiks naistearst Krista Vinkeli (16.03.1957 – 28.11.2010). Dr. Krista Vinkel töötas 15 aastat erahaiglas Fertilitas ning oli Eesti Naistearstide Seltsi liige.

«On arste, keda pigem peljatakse ja on arste, keda pigem armastatakse,» sõnas Evelin Ilves. «Naisteasjad on need kõige intiimsemad ja inimesed on nende suhtes ülitundlikud. Olla hea spetsialist, aga sealjuures ka tõeline suhtlemisgeenius - seda suudavad vähesed. Krista oskas kõik lihtsaks ja selgeks seletada ning suhtuda just nõnda, et kõik probleemid saavad lahenduse.»

«Tundsin Krista Vinkelit üle 20 aasta. Ma ei jõudnud teda kahjuks küllalt tänada, nii ootamatu oli ta lahkumine. Panen oma tänu sellesse suurde häältehulka, millega tema patsiendid ta aasta arstiks valisid. Hääletusel, mis algas, kui Krista veel elas,» sõnas Ilves.

Eesti Tervise Fondi juhatuse esimehe doktor Eero Merilinnu sõnul on arsti elukutse äärmiselt pingeline ning empaatiline. «Eestis töötavad kõik arstid suure ülekoormuse all ning sageli püütakse patsientidele abi anda ka siis, kui enda tervis ei ole kõige parem. Keeruline on öelda abivajajale «ei». Aasta arsti tiitel anti Krista Vinkelile ning südames oleme me kõikide nende arstide ja nende peredega, kes on meie hulgast lahkunud,» rääkis Merilind.

Erahaigla Fertilitase peaarst Ivo Saarma ütles, et Krista Vinkel oli haigla loomise alguse juures. «Krista oli meie nägu ja meie oleme tema nägu. Ta on meid kõiki paremaks teinud. Lahkunud on suure hingega arst ning see on suur kaotus meile ja meie patsientidele. Aasta arsti tiitel, küll postuumselt, jääb teda igaveseks meenutama.»

Aasta arsti valis enam kui 300 esitatud kandidaadi hulgast žürii koosseisus Evelin Ilves, Põhja-Eesti regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja professor Margus Viigimaa ning Eesti Tervise Fondi juhatuse esimees Eero Merilind.

Aasta Arsti valiti üheksandat korda, dr. Krista Vinkelile mõeldud Ivo Lille klaasskulptuur antakse üle dr. Vinkeli perele.


Iseloomustusi Krista Vinkeli kohta www.arst.ee lehelt:
• Hämmastav rahu, oskus kuulata ja küsida, hea sõna, asjalikud ja täpsed uuringud, patsiendi kiire teavitamine tulemustest ja veel midagi, mis on kaasa antud.

• Suurepärane arst, positiivne, hooliv ja oma alal professionaal. Sügav kaastunne lähedastele.

• Dr. Krista Vinkel oli kõige professionaalsem, pühendunum ja parim arst, keda olen kunagi kohanud. Ta oli alati ääretult põhjalik sinu tervise suhtes, ei jätnud kunagi midagi kahtlast uurimata, seletas kõik detailselt patsiendile lahti. Tal oli alati sinu jaoks piisavalt aega nii palju kui vaja. Lisaks ääretult soe ja sõbralik, kelle juurde läksid vastuvõtule nagu oma hea sõbra juurde. Oleks kurb, kui selline tipparst jääks ära märkimata - dr. Vinkel on asendamatu. On veel kurvem, kui vara ta meie hulgast lahkus.

• Minu kogemuse põhjal üks väheseid põhjalikke professionaale, kes suudab olla empaatiline ja lihtsalt oma olekuga ka kriitilises olukorras edasi anda rahu ja lootust.

• Meie pere jaoks kindel aasta arst juba viimased 4 aastat, mille jooksul ta jälgis järjest meie 3 lapseootust. Alati väga põhjalik, tänu millele me end hoolimata riskidest kindlalt tundsime, sest teadsime, et meie arst ei ole midagi tähelepanuta jätnud. Kolmas beebi alles 5 päeva tagasi sündis ning plaanisime ühist külastust, et tänada parima nõu eest, mida meie juhtumi puhul sai anda. Tohutult kahju, et seda enam teha ei saa.

• Arst, kes suutis raseduse päris alguses, hetkel, mil ma ise oma rasedusest veel suurt midagi arvatagi ei osanud, tekitada minus EMA tunde. TEMA oli see, kellel tulid esimesena minu rasedust ametlikult UH-s teadvustades pisarad silma (ja ta isegi ei tundunud mind!), kes tegi esimese pai minu kõhule, minu kõhubeebile. Südamlikumat arsti mina ei tea. Arst, kes oskas tekitada sooja tunde, leidis sinu jaoks alati aega, kallistas ja tegi pai kui vaja... kuid ei olnud selle juures lääge. Kui vaja, oskas olla konkreetne ja korrale kutsuda. Imeline inimene.

• Krista Vinkel oli parim, hoolivaim. Alles mõned päevad tagasi käisin ta juures, ajas mu kõhubeebiga juttu, lahkudes kallistas. Ta oli midagi enamat kui lihtsalt arst, oskas alati aidata, maha rahustada, kui mõnikord väljaspool järjekorda ta kabineti ukse taha läksin, võttis alati ette, leidis oma tihedas päevas aega. Isegi nendel hetkedel oli tal mu nimi ja isegi tema abiga saadud lapse nimi meeles, rääkimata põhjusest, mille pärast tema juurde tulin. Iga kord mõtlesin tema juures käies, kuidas mul küll on arstiga vedanud. Kas või postuumne tunnustus talle selle suure pühendumise eest paneks ta kindlasti sealt kõrgelt pilvepiirilt, kus ta nüüd on, naeratama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles