Vaimse erivajadusega inimesed peavad leppima kehva palgaga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka kõige tublimad psüühilise erivajadusega inimesed teenivad keskmise palgaga võrreldes väga vähe.
Ka kõige tublimad psüühilise erivajadusega inimesed teenivad keskmise palgaga võrreldes väga vähe. Foto: Mark Langridge/picture alliance/moodboard/Scanpix

Möödunud aastal aidati küll tööle palju psüühilise erivajadusega inimesi, kuid peamiselt saavad nad tööd koristajatena ja kõige tublimadki neist teenivad kõigest 240 eurot kuus.

Eelmisel aastal aidati tööle pool tuhat psüühilise erivajadusega inimest, teatas riigiettevõte AS Hoolekandeteenused, kelle majandusaasta aruande kinnitas hiljuti sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna. Aasta lõpu seisuga oli ettevõttes teenusel 2226 klienti, neist 538-le ehk kolmandikule suudeti sihtasutuse Hea Hoog vahendusel tagada võimalus töötamiseks. Võrreldes aastatagusega kasvas töötavate klientide arv neli protsenti. 

Kõige rohkem teeniti erinevate kinnisvarahooldusteenuste osutamisega, nagu näiteks puhastusteenused ja territooriumi korrastamine – tublimate töötajate kuupalk oli 240 eurot. Kõige suuremale hulgale klientidele andis tööd «Anname au!» sinilillede valmistamine: 11 kodu kliendid meisterdasid MTÜ Vigastatud Veteranide Ühingu  tellimisel ühtekokku 75 000 sinilille. 

Vaatamata sellele, et vaimse erivajadusega inimesed teenivad keskmise palgaga võrreldes endiselt vähe ja saavad tööd vaid üksikutes valdkndades, toob 19,7 miljoni eurose käibega riigiettevõte AS Hoolekandeteenused esile kõrget tööhõivet, kvaliteetse teenusepakkumise ning töökorraldust lihtsustavate erivajadustega uudsete infotehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõtmise, mis on olukorda varasemaga võrreldes parandanud.

AS Hoolekandeteenused on Eestis üks väheseid ettevõtteid, kes on oma töös täielikult üle läinud pilvepõhisele Microsoft Office 365 teenuse kasutamisele. Kuna ettevõtte 24 teenuseüksust ja ligi 1000 töötajat asuvad laiali üle Eesti, siis võimaldab O365 teenus sõltumata töötajate asukohast neil lihtsalt omavahel koostööd teha, igapäevast teavet ja dokumente hallata.

2016. aastal on ettevõtte suurimaks eesmärgiks alustada kaheksa suure ühiselamu tüüpi hooldekodu reorganiseerimisega. 2023. aastaks plaanitakse kogukonda hajutatult luua privaatsed ja erivajadustele vastavad kodud, kus elukorraldus hakkab olema samaväärne nii-öelda tavainimese eluga. 

2015. aastal kahekordistus nende kodude hulk, kus pakutakse kliendikeskset, Euroopa standardile vastavat teenust. Kvaliteedimärk on omistatud ühtekokku kuuele kodule: Imastu, Rakvere Lille, Tartu Kaunase, Uuemõisa, Vääna-Viti  ja Tõrva kodudele. Imastu ja Tartu Kaunase kodudele omistati märk juba teist korda.

«Viime läbi suurt erihoolekande reformi ja selles protsessis on AS Hoolekandeteenustel väga oluline roll,» ütles Tsahkna. Reformi eesmärk on tema sõnul kaasaegsete ja paindlike teenuste pakkumine ning inimväärse elukeskkonna pakkumine erivajadustega inimestele ning nende integreerimine ühiskondlikku ellu. «Peame igasse oma inimesse suhtuma kui väärikasse ühiskonnaliikmesse, kes suudab Eesti ellu panustada – sellist mõtteviisi kannab edasi ka AS Hoolekandeteenused,» lisas minister.

Teenuse kvaliteedist annab tunnustust ka see, et klientide eestkostjad ja lähedased on teenusega rahul. 2015. aastal andsid 90 protsenit vastanutest positiivse üldhinnangu ettevõtte teenuse kvaliteedile. Eriti kõrgelt hinnati töötajate usaldusväärsust ja viisakust (rahul vastavalt 92 protsenti ja 99 protsenti vastanutest) ning teabe kättesaadavust (rahul 98 protsenti vastanutest).

AS Hoolekandeteenused reorganiseerib kodusid juba teist korda. Esimeses etapis aastatel 2007–2014 kujundati Euroopa liidu fondide abil ümber viis suurt hooldekodu. Euroopa liidust saadud sihtfinantseeringuga soetatud põhivara amortiseerumisest tingituna lõppes 2015. majandusaasta 2,1 miljoni eurose kahjumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles