Vanadekodu ja ravikeskus kurdavad ebavõrdse kohtlemise üle

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eakate kodu Benita juhatuse liige Marilin Vaksman on veendunud, et haiglavõrgu arengukavasse kuulumisega seotud eelistest peaksid osa saama ka eakatele mõeldud asutused.
Eakate kodu Benita juhatuse liige Marilin Vaksman on veendunud, et haiglavõrgu arengukavasse kuulumisega seotud eelistest peaksid osa saama ka eakatele mõeldud asutused. Foto: Jenny Norquist/picture alliance/moodboard/Scanpix

Eakate kodu Benita ja Hiiu ravikeskus tahavad pääseda haiglavõrgu arengukavasse, kuna näevad seda ainsa jätkusuutliku võimalusena.

Sotsiaalministeerium on välja töötamas haiglavõrgu arengukava (HVA) aastani 2030. Benita kodu juhatuse liige Marilin Vaksman ja Hiiu ravikeskuse juhatuse liige Kaidi Vainola paluvad kaasata sellesse protsessi ka oma asutused, vahendab Med24. Valitsuse kinnitatud HVA määrus kaotab kehtivuse 2018. aasta aprillis.

«Kuivõrd HVA loetelus olek tagab seal nimetatud ettevõtetele haigekassa ravirahastuslepingute sõlmimise ja mahud, siis on HVA-sse nimetamine eeltingimuseks avalikele ressurssidele ligipääsemisel,» leiavad Vaksman ja Vainola. «Valiku konkursile pannakse üksnes HVA ettevõtetest ülejääv osa. Seega tagab HVA-s olek selge konkurentsieelise, millise osaliseks soovime saada ka meie, arvestades haigekassa senist ebavõrdset valiku konkursi partnerite kohtlemist. Haigekassa tegevusest tingituna näeme ainsa jätkusuutliku võimalusena pääseda haigekassa poolsest ebavõrdsest kohtlemisest just HVA-sse pääsemise kaudu.»

Lisaks on konkurentsiamet soovitanud haiglavõrgu arengukavast lahutada õendusabiteenuse, sest see ei ole lahutamatult seotud teiste haigla kompleksteenustega ning tänane haigekassa ostumetoodika ei õigusta teenuse kallimat ostmist. Benita kodu ja Hiiu ravikeskus leiavad samuti, et statsionaarse õenduabiteenuse lahutamine HVA-st on mõistlik ning tagab oluliselt otstarbekamalt haigekassa eelarvevahendite kasutamise, aga ka teenuse kvaliteedi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles