Kas antibiootikumid vähendavad immuunsust?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumid hävitavad küll ka kasulikke soolebaktereid, kuid immuunsust need vähendada ei tohiks.
Antibiootikumid hävitavad küll ka kasulikke soolebaktereid, kuid immuunsust need vähendada ei tohiks. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Vikerraadio «Huvitaja» saatesse helistanud meesterahvast huvitas, kas antibiootikumid vähendavad immuunsust, sest ta ise oli pärast antibiootikumide saamist haiglas täheldanud suuremat vastuvõtlikkust haigustele.

Sellele küsimusele vastas Tartu ülikooli molekulaarimmunoloogia professor Pärt Peterson, kelle sõnul on olemas väga erinevaid antibiootikume, vahendab ERRi teadusportaal Novaator. Peterson selgitas, et antibiootikume kasutatakse eelkõige bakterite tekitatud nakkuste raviks, mistõttu need on teatud juhtudel kindlasti vajalikud ja määratud kuur tuleks alati kindlasti lõpuni teha.

Samas mõjuvad antibiootikumid surmavalt ka kasulikele soolebakteritele, mis aitavad organismi haiguste eest kaitsta. Nende bakterite mikrofloora taastub siiski üsna ruttu, mistõttu ei tohiks antibiootikumid immuunsüsteemi mõjutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles