Lesestumine võib tulla tervisele kasuks

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naised tulevad abikaasa kaotuse järel oma eluga paremini toime kui mehed.
Naised tulevad abikaasa kaotuse järel oma eluga paremini toime kui mehed. Foto: Panther Media/Scanpix

Itaalia Padova ülikooli uurijad leidsid, et naised kannatavad pärast abikaasa surma vähemal määral stressi käes kui abikaasa eluajal.

Meeste puhul olid tulemused aga vastupidised, kirjutab väljaanne Independent. Sellised uurimistulemused võisid uurijate hinnangul viidata sellele, et mehed muutuvad eluajal naisest liiga sõltuvaks.

Varasemates uurimistöödes on toodud välja, et abielus inimesed elavad kauem kui vallalised. Padova ülikooli teadlaste uurimistöö tulemused on vastupidised arusaamale, et abielu on tervisele kasulik. Selles teadustöös osales ligi 2000 üle 65-aastast inimest ning tulemustest selgusid soopõhised erinevused.

Padova ülikooli teadlane dr Caterina Trevisan selgitas, et paljude meeste jaoks on abikaasa olnud ka majapidamise eest hoolitseja ning samuti ka see, kes jälgib mehe tervist.

Vastupidiselt sellel tõi dr Trevisan välja, et naised olid abielus olles pigem stressis ning tundsid, et rollid piiravad ja heidutavad neid. Abielus naised võivad kannatada hooldamisest tekkinud koormuse all, sest sageli pühenduvad nad oma hilisemas elus abikaasa eest hoolitsemisele.

Uurija lisas, et paljudest teadustöödest on selgunud, et leseks jäädes on naised depressioonile vähem vastuvõtlikud kui mehed. Dr Trevisani hinnangul on naistel lihtsam haigusega hakkama saada ja oma emotsioone väljendada.

Uuring avaldati väljaandes Journal of Women’s Health, sellega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles