Kuidas saada lahti soolatüügastest?

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimese papilloomviiruseid on enam kui 200 tüüpi ja need võivad põhjustada erinevaid haiguseid healoomulistest vohanditest (näiteks soolatüükad) kuni kõri- ja emakakaelavähini.
Inimese papilloomviiruseid on enam kui 200 tüüpi ja need võivad põhjustada erinevaid haiguseid healoomulistest vohanditest (näiteks soolatüükad) kuni kõri- ja emakakaelavähini. Foto: Sille Annuk

Soolatüükad on inimese papilloomviiruse põhjustatud väikesed healoomulised moodustised, mis paiknevad sagedamini kätel või jalgadel ning mis võivad olla vahel küllaltki tülikad.


Randvere perearst Kati Paal selgitas, et kuigi soolatüügaste äratundmine pole keeruline, tasuks enne ravi alustamist olla diagnoosis täiesti kindel ja kahtluse korral pidada perearstiga nõu. Seda enam, et soolatüükad esinevad enamasti pigem lastel ning täiskasvanutel võib soolatüügaste rohkus viidata immuunsüsteemi langusele või mõnele kroonilisele haigusele.

«Rusikareegel on, et tegelikult kaob enamik soolatüügastest paari aasta jooksul ise. Et aga tüükad on kosmeetiliselt inetud ja teinekord põhjustavad ka valu, on ravil siiski oma koht,» kirjeldas dr Paal.

Rahvameditsiini võtetest on tohtri sõnul väga tõhus varasuvisel perioodil korjatud vereurmarohi, mille mahla on soolatüügaste raviks kasutatud juba aastaid. Hea abivahend on ka apteegi käsimuugis leiduv kooriva toimega salitsüülhappelahus või -plaaster, ravi peaks kestma nädalaid ning paralleelselt tuleks pimsskiviga hõõrudes eemaldada üleliigne tüüka kude.

«Apteegist leiab ka aerosooli, mis mõeldud soolatüügaste koduseks külmutamiseks. Pikalt kestnud probleemi korral tasub aga eelistada soolatüügaste külmutamist vedela lämmastikuga (-196°C). Protseduur on küll veidi valulik, aga üsna tõhus- ravijärgselt moodustub vill ja tüügas langeb ära,» kirjeldas perearst.

Veel lisas dr paal, et tõhusaiks on osutunud ka mõned kahjustatud piirkonda määritavad ravimid (näiteks imiquimod), mille kasutamise üle otsustab arst. Harvem kasutatakse soolatüügaste kõrvetamist või töötlemist CO2 laseriga, eriti raskedel juhtudel eemaldatakse soolatüükaid kirurgiliselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles