See on jalgade tervise saladus

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgade hooldamine algab nende pesemisest.
Jalgade hooldamine algab nende pesemisest. Foto: Sabrina Vani/picture alliance/moodboard/Scanpix

Sujuva ja mõnusa liikumise ning aktiivse elustiili nautimise aluseks on kaunid ja terved jalad.

Jalgade eest tuleb järjepidevalt hoolt kanda, sest just jalad on need, mis viivad meid läbi terve elu, kirjutab Terviseuudised. Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloogia osakonna õendusjuhi Katti Kõrve sõnul on levinumateks jalaprobleemideks nii naistel kui meestel konnasilmad, nahapaksendid, soolatüükad, varbavahede haudumine, sissekasvanud varbaküüned ja mitmed muud vaevused.  

Ta on veendunud, et paljusid jalaprobleeme saaks leevendada ja ära hoida, kui osata jalgade eest õigesti hoolitseda ning valida jalgadele sobivad jalatsid. Lisaks tasub jalaprobleemide tekkel asuda kohe lahendust otsima, mitte arvata, et ehk läheb probleem ise üle. Ei lähe!

Jalgade heaolu saab alguse õigest jalatsist

«Nahapaksendid, konnasilmad ja hõõrdumisvillid on sagedasti just vale jalatsivaliku tagajärg,» sõnab Kõrve omalt poolt, lisades, et kui surve jalale on mingis piirkonnas suur või siis kandub keharaskus pidevalt vaid ühele jalatalla osale, on sageli tulemuseks seal piirkonnas tekkivad nahapaksendid või konnasilmad. Need on viiruslikud kasvajalised moodustised, mille puhul tuleb abi paluda spetsialistilt.

Kõrve sõnul peab jalanõusid ostes kindlasti proovima mõlemat jalatsit ning soovitatav on sammud poodi seada õhtupoolikul, mil jalad on tursunud. Sel juhul jääb ära oht, et ostetakse liiga kitsas paar. Kindlasti tuleb jalatsite ostmisel lähtuda reaalsest jalanumbrist, mitte pigistada jalga number väiksemat, lootes, et küll nahkjalats venib.

Jala ehitusest või jalatsi sobimatusest tulenevaid probleeme saab vajadusel  leevendada apteegist saadavate niinimetatud varvaste vahele ja ümber paigaldatud tugedega. Need aitavad jalalaba toestada, hoida varbaid õiges asendis ning vähendada nõnda probleemide teket.

Jalgade hooldamine on oluline

Kel mureks kannalõhed või varbavahede haudumine, sel tasub üle vaadata igapäevane jalahooldus. Jalgade õige pesemine, kuivatamine ja kreemitamine aitab ennetada ja ära hoida mitmeid jalaprobleeme. Pesuks mõeldud vesi peaks olema ihusoe, mitte külm või tuline. Iga varbavahe tuleks pesta eraldi ning võimalusel kasutada selleks duši veejuga. Jalgade sage leotamine ei ole soovitatav, sest leotamisel pehmenenud nahka on kerge vigastada. Ka liigsete pesemisvahendite, näiteks vannisoola või seebi, dušigeeli kasutamine ei ole tegelikult kasulik. Need kuivatavad hoopistükkis jala nahka liigselt.

Keda kimbutavad nahapaksendid, need peaksid nende eemaldamisel ettevatlikud olema. Reeglina ollakse paksendite eemaldamisel liiga entusiastlikud ning võidakse nõnda jalatallanahka liigselt eemaldada. Eemaldamisel tuleks kasutada naturaalsete harjastega pesuharja, pimsskivi õi siis koorivaid kreeme. Metallist teravapinnalise kannariivi kasutamine ei ole kasulik just nahavigastuste ohu tõttu. Ka sage eemaldamine ei ole kasulik - kui nahka liiga tihedalt eemaldada, hakkab see hoopis paksenema.

Jalgade kuivatamiseks sobib pehme ja hästiimav rätik, kõik varbavahed tuleb kuivatada eraldi. Haudunud jalgade puhul võib kasutada puudrit või talki, kuid mõõdukas koguses. Jalgade kreemitamisel tasub jälgida kreemi rasvasust - valida tuleb põhimõtte järgi, et mida kuivem nahk, seda rasvasem kreem. Kel mure jalgade pärast juba väga suur, võib uurida, kus asub talle lähim ravipediküüri pakkuv kabinet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles