Tervisekontroll aitab avastada tööga seotud terviseriske

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekontroll aitab varakult avastada tööga soetud terviseriske.
Tervisekontroll aitab varakult avastada tööga soetud terviseriske. Foto: SCANPIX

Töötajate tervise kontrollimine aitab varakult avastada tööga seotud terviseriske ning hoida inimeste tervist.

Kümnest töötaja tervisekontrollist kahel juhul avastatakse terviseprobleeme, mille raviga saab koheselt alustada. Eelmisel aastal suri Eestis töökohal terviserikke tagajärjel 15 inimest.

Neljapäeval, 28. aprillil tähistatakse ülemaailmset tööohutuse ja töötervishoiu päeva. Aprillis saab alguse ka Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuri kampaania «Tervislikud töökohad sõltumata east». Kaheaastase üleeuroopalise kampaania eesmärk on edendada jätkusuutlikku töötamist ja tervena vananemist tööelu algusest saadik. Eestis tõstetakse kampaania ajal esile tervisekontrolli tähtsust tööelus.

Tervise- ja tööministri Jevgeni Ossinovski sõnul on tervise hoidmine töökohal esmatähtis. «Hea tervis on suurim varandus ning töö ei tohi tervist kahjustada. Töökeskkond peab olema kujundatud selliselt, et tagatud oleks inimeste turvalisus ja nende tervise kaitse,» ütles minister. «Terve inimene suudab tööl anda endast parima ning see on oluline ka Eestile tervikuna – oleme tervemad, elame kauem ja meie riik on edukam,» lisas Ossinovski.

Tervisekontrolli eesmärk on hinnata töötaja terviseseisundit ja töötingimuste sobivust töötajale ning diagnoosida tööst põhjustatud haigestumised ja kutsehaigestumised. Tööinspektsiooni viimaste aastate järelevalve näitab, et Eesti ettevõtetes on üks sagedasemaid probleeme töötajate tervisekontrolli korraldus. Kasvutrendi näitab juhtumite arv, kus töötaja sureb töökohal äkitselt terviserikke tagajärjel. Eelmisel aastal suri 15 inimest töökohal terviserikke tõttu. Samas oleks töötaja surmani viinud juhtumit mõnel puhul olnud võimalik ära hoida töötaja õigeaegse tervisekontrolli suunamisega.

Qvalitas arstikeskuse peaarsti dr. Toomas Põllu sõnul on töötervishoiualased läbivaatused ainukesed süsteemselt korraldatavad tervisekontrollid, kus on võimalik haigusteni jõuda varajases staadiumis ning suunata inimesed edasistele uuringutele. «Igast kümnest läbivaadatud patsiendist leiame kahel tervises midagi sellist, mis vajaks edasi uurimist ja neist ühel ka diagnoos kinnitub,» ütles ta. «Oleme jõudnud heaoluühiskondadele omasele tasandile, kus organismi töövõimet ja tervislikku seisundit hakkavad mõjutama «hiilivad haigused» nagu II tüüpi diabeet, kõrgvererõhutõbi, kõrged kolesterooli väärtused, kuulmisteravuse langus jne. Perearsti juurde sattudes räägib inimene tavaliselt mõnest konkreetsest probleemist nagu õlavalu, seljavalu jms ning vastavalt sellele tehakse diagnoosi kinnitavaid või ümber lükkavaid uuringuid. Tervisekontroll aitab ennetada võimalike haigusi ning neid varases faasis avastada,» rõhutas Põld tervisekontrolli vajalikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles