Õdede liitu räsib skandaal (1)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Teder otsustas pärast skandaali avalikuks tulekut õdede liidu juhikohast loobuda.
Tiina Teder otsustas pärast skandaali avalikuks tulekut õdede liidu juhikohast loobuda. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Äsja valitud õdede liidu president Tiina Teder astus ametist tagasi, sest avastas varasema juhatuse tegevuses vastuolu mittetulundusühingu seadusega, mille kohaselt määras eelmine juhtkond endale kõrgeid palku ilma üldkogu heakskiiduta.

Varasema juhi tegevuse suhtes kaaluti ka prokuratuuuri pöördumist, kuid sellest loobuti, vahendas ERR uudised «Aktuaalset kaamerat».

Möödunud aasta lõpus valis Eesti Õdede Liit endale 12 aastat organisatsiooni juhtinud Ester Öpiku asemel juhiks Tiina Tederi, kes avastas, et  varasem juhatus eesotsas Ester Öpikuga määras ise endale palga ja hüvitised.

Summa, mida president toona endale määras, oli «Aktuaalsele kaamerale» teadaolevalt 3200 eurot. Nendest summadest ei teadnud lihtliikmed aga mitte midagi ja tasu määramine läks vastuollu mittetulundusühingu seadusega.

«Ester Öpik ei ole endale ise palka määranud, õdede liidu presidendiga on lepingu sõlminud liidu volikogu esimees, kelleks oli enne Eesti Õdede Liidu presidendiks valimist Tiina Teder, kes uudislõigus valdavalt sõna sai,» teatas Eesti Õdede Liidu volikogu esinaine Tiina Sildver-Kikas Postimehele. Ta lisas, et lepingutele, millele tagasi astunud president ja endine volikogu esinaine Tiina Teder viitas, on ta ise volikogu esinaisena alla kirjutanud. «Seega ei saanud tulla talle üllatusena lepingus sätestatud tingimused, sh töötasu, mis on kokku lepitud väga kindlate tööülesannete eest, mida varem on teinud mitu inimest,» teatas Sildver-Kikas. Taustaks veel nii palju, et kui Ester Öpik 2002. aastal EÕLi presidendiks valiti, oli organisatsioon majanduslikult nii raskes seisus, et talle ei makstud esimesed neli aastat üldse töötasu.

«Lisaks oli «Aktuaalse kaamera» uudises väide, et viimase nädala jooksul on õdede liidust lahkunud suur hulk liikmeid, mis samuti ei vasta tõele,» kinnitas volikogu juht. Eesti Õdede Liidu liikmete arv on 4390, viimase kuu aja jooksul on lahkunud 21 liiget, viimase kahe kuu jooksul on  liitunud 93 uut liiget.

Volikogu juhi sõnul on  Eesti Õdede Liidu majandusaasta aruandeid alati auditeeritud ning audiitor ei ole leidnud vastuolusid kehtivate seadustega. Lisaks mittetulundusühingute seadusele allub Eesti Õdede Liit ka ametiühingute seadusele ja on tegutsenud vastavalt seadustele. «On tõsi, et Eesti Õdede Liidu tüüplepingud oli vaja muutunud seadustega kooskõlla viia, aga seadusevastaseid tegevusi ei ole toimunud, vastasel juhul oleks kaebaja pöördunud juba kohtusse või politseisse,» ütles Sildver-Kikas

«Mul on väga kahju tõdeda, et «Aktuaalne kaamera» eiras fakte, neile  saadetud põhjalikke kirjalikke vastuseid ja ka Ester Vilgatsile antud suulisi kommentaare ning vahendas ilma igasuguse kriitikameeleta organisatsioonist lahkunud juhi isiklikust pettumusest ajendatud põhjendamatuid süüdistusi,» tunnistas õdede liidu juht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles