Mahl, mis mõjub nagu vererõhuravim

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsimahl alandas vererõhku paari tunni jooksul seitse protsenti.
Kirsimahl alandas vererõhku paari tunni jooksul seitse protsenti. Foto: Chris Robbins/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et kirsimahla joomine on kõrge vererõhu vastu sama hea kui ravimite võtmine.

Inglismaal asuva Northumbria ülikooli teadlased tegid katse 15 vabatahtlikuga, kellel olid varased kõrge vererõhu märgid, vahendab Northumbria ülikool oma kodulehel teadusajakirjas Journal of Clinical Nutrition ilmunud uuringut. Teadustöös osalenud vabatahtlikele anti kas 60 milliliitrit vees lahustatud kontsentreeritud kirsimahla või samas koguses platseebojooki.

Katsealused, kes jõid kirsimahla, langes vererõhk mõne tunni jooksul seitse protsenti rohkem kui platseebojooki joonud inimestel. Sellest piisas, et vähendada insuldi riski 38 protsenti ja südamehaiguse riski 23 protsenti. Uuringu autorite sõnul mõjusid sarnaselt ka vererõhuravimid. Teadlased arvavad, et kirsimahlal on nii tugev mõju vererõhule seetõttu, et selles on palju looduslikku antioksüdanti fenoolhapet.

Lähemal uurimisel avastasid teadlased, et katsealuste vererõhk paranes kõige rohkem siis, kui fenoolhapped saavutasid veres maksimaalse taseme. «Enamikku südame ja veresoonkonna haigusi põhjustavad riskitegurid, mida saab kontrollida, ravida või mõjutada. Nende hulka kuuluvad kõrge vererõhk, kolesterool, ülekaalulisus, tubaka kasutamine, vähene füüsiline aktiivsus ja diabeet,» rääkis uurimistöö peamine autor Karen Keane.

Kui kõrge vererõhk jääb ravimata, tõstab see südamerabanduse, südame seiskumise, neeruhaiguste, insuldi ja nõdrameelsuse riski. «Kõrge vererõhk on üks juhtivaid südame ja veresoonkonna haigustesse suremise põhjuseid, kuid üsna väike vererõhu muutus võib suremust märkimisväärselt mõjutada,»  selgitas Keane. Tema sõnul oli kirsimahla vererõhku alandav mõju võrreldav vererõhuravimite mõjuga.

Uuringu teinud teadlaste sõnul tõestavad selle tulemused taas, et toit, mida inimesed söövad, mõjutab oluliselt nende tervist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles