Tervislik toit võib paksuks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tervislikku toitu liiga palju süüa, võib see kehakaalu tõsta.
Kui tervislikku toitu liiga palju süüa, võib see kehakaalu tõsta. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi tavaliselt arvatakse, et tervislikult toitudes võtab inimene ka kaalust alla, siis tegelikult ei pruugi see alati nii olla.

Tervislik toitumine võib tähendada nii tasakaalustatud toitumist kui ka näiteks võimalikult paljude tervislike toitude söömist, kirjutab news.com.au. Näiteks võib tunduda, et mida rohkem tervislikke pähkleid ja õlisid smuuti sisse panna, seda parem.

Seejuures unustatakse sageli ära, et paljud neist koostisosadest sisaldavad ka kaloreid, mis on kaalulangetajale kõige olulisemad. Ükskõik, kui tervislik miski on – inimene, kes sööb midagi liiga palju, tarbib ka liiga palju kaloreid. Siin on mõned näpunäiteid tervislikuks toitumiseks, mis võimaldab ka heas vormis püsida.

Hommikusöök

Hommikusöögihelbed ja kõrge suhkrusisaldusega joogid on kaks levinud kalorirohket toitu. Tera- ja puuviljadega, piima, jogurti, pähklite, õlide ja meega hommikusöögihelbed võivad sisaldada ligikaudu 500–600 kilokalorit energiat ja kuni sada grammi suhkruid. Kui seda toitu süües kaalu langetada soovid, siis peaksid jooksma terve maratoni.

Kaloritevaesem variant eeldaks, et piirdud ühe teraviljaga nagu näiteks kaerahelbed, madalama suhkrusisaldusega puuviljade ja marjadega ning kreeka jogurti või vähese rasvasisaldusega piimaga. See hommikusöök annab kõigest 300 kilokalori ringis, mis on kaalu langetamiseks hoopis parem valik.

Snäkid

Valgupall, mis on tehtud datlitest, meest, proteiinipulbrist, seemnetest, riisilinnase siirupist ja kookosest võib sisaldada 300–400 kilokalorit ühe pallikese kohta, mis tähendab, et selles on sama palju kaloreid kui terves eines. Samas võivad ka üks värske puuvili ja 20 mandlit anda 200 kilokalorit.

Salatid

Paljudes restoranides pakutavates salatites on samuti palju rasva ja süsivesikuid. Need võivad sisaldada kuni 800 kilokalorit energiat portsjoni kohta. Salatit tehes või valides võiks seega keskenduda madalama kalorsusega köögiviljadele ning kasutada pisut oliiviõli ja avkaadot,. Lihast võiks valida kanarinna või kalkuniliha

Õhtusöök

Lõhe, kuhi kartulit ja maiustused nagu näiteks jogurt, tume šokolaad ja puuviljad on küll kõik tervislikud, kuid võivad anda kokku ligi 1000 kilokalorit. Juba üksnes paar rida tumedat šokolaadi sisaldab 200 kilokalorit. Seevastu 100–150 valget kala või kanarinda koos kehe kuni kolme tassi  värvilisi köögiviljadega annab kõiges 400 kilokalori ringis.

Siit moraal: kui tervislikku toitu liiga palju süüa, siis võib see kehakaalu langetamise asemel hoopis tõsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles