Mida süüa, et täiskõhutunne püsiks kauem?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valke leidub nii loomses kui ka taimses toidus.
Valke leidub nii loomses kui ka taimses toidus. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui varasemalt on peetud täiskõhutunde tekitajaks eelkõige kuidaineid, siis hiljutise uuringu tulemuste järgi püsib täiskõhutunne kauem ka valgurikkaid toite tarbides.

Selle järelduseni jõudnud teadlased analüüsisid erinevaid teadustöid ja keskendusid ühele spetsiifilisele küsimusele – kuidas mõjutavad valgud täiskõhutunnet, kirjutab TIME. Iga arvesse võetud teadustöö kasutas sarnast uurimise meetodit. Uuritavad tulid laborisse tühja kõhuga ning neile anti seal proteiinirikast toitu ning seejärel jälgiti, kuidas nad end tundsid kindla ajaperioodi jooksul.

Analüüsi kaasautor, Ameerika Purdue ülikooli toitumisteaduste professor Richard Mattes tõdes, et nende teadustöö näitas, et süües rohkem valke, tajusid osalejad ka rohkem täiskõhutunnet. Selle järelduse kinnitamiseks võtsid teadlased ette ka teise analüüsi, lisades eelnevalt uuritud teadustöödele veel 28 uurimust ning jõudsid ikkagi samale järeldusele.

Samas rõhutas Mattes, et vaja on siiski lisauuringuid. Samuti vajavad uurimist teised valkudega seotud küsimused, näiteks, kas taimsetest allikatest valgud mõjuvad samamoodi nagu loomsetest allikatest saadud valgud.

Uuring avaldati ajakirjas Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles