Skandaal õdede liidus päädis lahkumisavaldusega (5)

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiina Teder pani õdede liidu juhi ameti maha.
Tiina Teder pani õdede liidu juhi ameti maha. Foto: Sille Annuk

Oma eelkäijat liiga suure palga määramises süüdistanud õdede liidu juht Tiina Teder pani ameti maha, kuna temal ei olnud selles meeskonnas enam võimalik jätkata ning tema hinnangul oleks pidanud tagasi astuma kogu juhatus.

«Kriisi viis olukord, mis puudutas lepinguid – juhatuse tasandil lepingud ei olnud korrektsed ja eks omavaheline suhtlus viiski kriisini, mille tõttu mina enam ei saanud selles konkreetses meeskonnas jätkata,» ütles õdede liidu ekspresident Tiina Teder Med24.

Ta tunnistas, et ei pööranud varem tähelepanu asjadele, mis puudutasid  MTÜ ja  ametiühingute seadust. «Volikogu esimehena loomulikult oleksin võinud seda ju teha, aga eks me oleme olnud kõik heausksed ja oleme arvanud, et see kõik toimib nii ja kõik on seaduspärane,» ütles Teder.

Juhiks saades hakkas ta aga nende seadustega süvitsi tutvuma ja siis selguski tõsiasi, et asjad ei ole nii, nagu nad peaksid olema. Teder viitab, et varasem juhatuse tegevus läks vastuollu mittetulundusühingu seadusega, mille kohaselt määras eelmine juhtkond eesotsas Ester Öpikuga endale kõrgeid palku ja hüvitisi ilma üldkogu heakskiiduta. Summa, mida president toona endale väidetavalt määras, oli «Aktuaalsele kaamerale» teadaolevalt 3200 eurot.

«Ka mina ju volikogu esimehena olen Ester Öpiku lepingu allkirjastanud ühe osapoolena, aga ega see ei määra seda fakti, et tegelikult ei ole see seaduspärane,» nentis Teder. Seetõttu oleks pidanud tema sõnul kõik juhatuse liikmed tagasi astuma. Nii saatiski Teder õdede liidu volikogule 15. märtsil tagasiastumiskirja: «Kirjutasin, et kuna tegelikult on väga oluliste asjade vastu eksitud, mis puudutab ikkagi palkade määramist ja mina ei ole saanud seda probleemi lahendada ja ma leian, et see on tegelikult see koht, kus juhatusel tuleb tagasi astuda ning esimesel võimalusel tuleb määrata uus juhatus.»

Teder loodab, et organisatsioonile valitakse uus juht, kellel on nii palju visiooni, selgust ja mõtteerksust ja arusaamist, kuidas asjad ühes organisatsioonis võiksid ja peaksid olema ja organisatsiooni töö läheb mõistlikul moel edasi.

Teder on veendunud, et kui juhatus astubki tagasi ja moodustatakse uus, siis tema enam sinna ei kandideeri.

Eesti Õdede Liidu endise presidendi ja praeguse juhatuse liikme Ester Öpiku sõnul ei vasta tõele väited sellest, et tema juhitud juhatus määras endale palga ilma üldkogu otsuseta, nagu nõuab seadus, kirjutab ERR Uudised. Ta ütles, et kuni 2009. aastani kinnitas volikogu palgafondi, aga uus seaduse muudatus kohustab avaldama juhatuse liikme palgad eraldi, seda muudatust ei pandud tähele enne 2015. aastat.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles