E-konsultatsiooni kasutamine kasvas ligi poole võrra

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-konsultatsiooni kasutatakse küll veel vähe, kuid kasutajate arv on aasta jooksul tublisti kasvanud.
E-konsultatsiooni kasutatakse küll veel vähe, kuid kasutajate arv on aasta jooksul tublisti kasvanud. Foto: Vladimir Smirnov/Vladimir Smirnov/TASS/Scanpix

E-konsultatsioon ehk perearsti võimalus tervise infosüsteemi kaudu eriarsti käest nõu küsida ei ole veel kuigi populaarne, kuid selle kasutus kasvas möödunud aastal siiski 85 protsendi võrra.

Haigekassa esmatasandi paketi arenduse talituse juht Külli Friedemann avaldab lootust, et uute raviasutuste liitumine kasvatab kasutajate hulka veelgi, kirjutab Med24. Haigekassa on rahastanud e-konsultatsiooni teenust alates 2013. aastast. Praegu rahastatakse teenust endokrinoloogia, uroloogia, reumatoloogia, otorinolarüngoloogia, pulmonoloogia, pediaatria, neuroloogia, hematoloogia, ortopeedia, kardioloogia, gastroenteroloogia, allergoloogia-immunoloogia ja onkoloogia erialal.

Kõige enam on e-konsultatsiooni kasutatud otorinolarüngoloogia, neuroloogia, endokrinoloogia, uroloogia ja pulmonoloogia erialal. «E-konsultatsioonist võidab kindlasti patsient, kes saab oma tervisemurele kiiremini lahenduse,» avaldas Friedmann lootust.

Eesti perearstide selts on teinud ettepaneku laiendada teenust järgmistel erialadel: infektsioonhaigused, lastekirurgia, nefroloogia, sisehaigused. Psühhiaatria erialal kaalutakse, kas e-konsultatsiooni tingimused oleksid täidetud ja mis ulatuses.

«Oleme seadnud eesmärgiks e-konsultatsiooni teenuse laiendamise kõigile põhierialadele. Teenuse laiendamise eeldus on saatekirjanõuete kokkuleppimine koostöös perearstide ja erialaseltsidega,» sõnas Friedmann.

E-konsultatsiooni teenust kasutasid 2015. aastal 117 perearstikeskust 2514 korral. Peamiselt on seda teenust kasutanud Harju piirkonna perearstide, kuid ka Tapa, Kuressaare, Haapsalu, Käina ja Sõmeru perearstid. 2014. aasta 12 kuu jooksul kasutasid seda võimalust 72 perearstikeskust kokku 1358 korral.

Aastaid on e-konsultatsiooni võimalus olnud küll ka Ida-Viru keskhaiglas, kuid sealse kommunikatsioonijuhi Ülo Veldre sõnul seal vahepeal selle teenuse vastu nõudlust ei olnud. «Nüüd, kui sellest hakati taas rääkima, siis oleme umbes nädalaga saanud seitse e-konsultatsiooni päringut,» kommenteeris Veldre.

2015. aastast osutavad e-konsultatsiooni teenust lisaks Põhja-Eesti regionaalhaiglale ka kõrva-nina-kurguhaiguste kliinik ja Tallinna lastehaigla. Sellest aastast pakub Tartu ülikooli kliinikum e-konsultatsiooni teenust uroloogia erialal. Lähikuudel on lubanud e-konsultatsiooni teenuse pakkumisega alustada Ida-Tallinna Keskhaigla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles