Karastusjoogid võivad sündimata beebi paksuks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal tasub joomisharjumustele tähelepanu pöörata ka neil, kes alkoholi ei tarbi.
Raseduse ajal tasub joomisharjumustele tähelepanu pöörata ka neil, kes alkoholi ei tarbi. Foto: Caroline Arber/picture alliance/moodboard/Scanpix

Suhkruasendajaga tehtud jooke tarbivatel naistel sünnivad tõenäolisemalt ülekaalulised lapsed kui neil, kes karastusjooke ei tarbi.

Hiljuti ajakirjas JAMA avaldatud uuringus analüüsiti rohkem kui 3000 lapseootel ema toitumise andmeid. Laste kehamassiindeksit mõõdeti siis, kui nad olid saanud üheaastaseks.

Selgus, et suhkruasendajatega jookide joomine tõstab ülekaalulise lapse sünni riski ligi kaks korda. Suhkruasendajatega jooke jõi raseduse ajal ligi 30 protsenti uuringus osalenud naistest. Uuringus ei küsitud siiski, missuguseid suhkruasendajaid joogid täpselt sisaldasid. Seost lapse kaalu ja suhkrut sisaldavate jookide joomise vahel raseduse ajal ei leitud.

Teadlaste sõnul kontrollisid nad ka võimalikke teisi asjaolusid, mis võivad lapse kehakaalu mõjutada. Näiteks arvestati beebi vanuse, ema ülekaalulisusega ja sellega, kas ja kui kaua toideti last rinnaga. Ülekaalulisusega seotud bioloogilisi mehhanisme siiski ei uuritud.

«Meile teadaolevalt pakub meie uurimus esimest tõendit selle kohta, et suhkruasendajatega jookide tarbimine raseduse ajal võib mõjutada vastsündinud inimlapse kehamassiindeksit,» kirjutavad uuringu autorid. Varem on sarnaseid katseid tehtud loomadega.

Varasemad uuringud on näidanud, et suhkruasendajad võivad kasvatada söögiisu ja mõjutada soolebaktereid, mis põhjustab kehakaalu tõusu ja võib suurendada ka südamehaiguste riski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles