Hirmutav statistika: uimastite legaliseerimise tagajärjed (11)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Colorados sattub narkootikumidest põhjustatud mürgistusega haiglasse üha rohkem noori.
Colorados sattub narkootikumidest põhjustatud mürgistusega haiglasse üha rohkem noori. Foto: Luiz Rampelotto/Luiz Rampelotto/Sipa USA/Scanpix

Sel nädalal peeti Stavangeris, Norras linnapeade konverents, millel toodi välja ka hirmutav statistika selle kohta, mida on kanepi legaliseerimine teinud USA noortega.

Konverents  ECAD (Euroopa linnad narkootikumide vastu) oli järjekorras juba 23. Rahvusvaheline uimatite teemaline linnapeade konverents, mille peateemaks oli sel korral «Proaktiivsus lööb reaktiivsust. Uimastiennetusest meie linnades», teatas Raepress.

Konverentsil jäi kõlama juhtmõte, et narkootikume ei tohiks legaliseerida ega dekriminaliseerida. Toodi ka  mõned hoiatavad näited kanepi legaliseerimise tagajärgedest USA Colorado osariigis: uimastite kasutamisest tingitud hospitaliseerimine on tõusnud 30 protsenit, mürgistused kasvanud 153 protsenti ja noorukite pöördumised ravile on tõusnud 66 protsenti. Konverentsile kogunenud eksperdid rääkisid, et kanepi tarvitamine kahjustab lapse ja noore aju, suurendades näiteks tähelepanuhäireid, depressiooni ja ärevust. Eriti ohtlik iga sõltuvuse tekkeks on ekspertide sõnul 14–19 aastat.

Tallinna esindasid konverentsil abilinnapea Merike Martinson ning sotsiaal ja tervishoiuameti juhataja Vahur Keldrima. Martinsoni sõnul oli tegu viimaste aastate üha sisukama konverentsiga, mis näitab sedagi, et probleemid narkomaaniaga on süvenemas ja sellele tuleb tõsisemalt vastu astuda. «Tark ennetustöö on siin üks kõige olulisem abimeede,» lisas ta.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles