Apteeker soovitab: kuidas leevendada sääsehammustust

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk on tüütu vereimeja.
Sääsk on tüütu vereimeja. Foto: TOOMAS HUIK/POSTIMEES/SCANPIX

Võib öelda, et tüütud sääsed kuuluvad Eesti suve juurde. Apotheka proviisor Janika Tähnas annab nõu, kuidas leevendada sääsehammustusest tekkinud sügelust ja turset.

Põhjamaises kliimas ei tohiks sääse nõelamine endaga tõsist ohtu kaasa tuua. Enamikel inimestel võib jääda vaid väike märge nahale, tundlikematel võib nõelamiskoht paiste minna ja sügelema hakata.

Esmalt tuleks hammustus seebi ja külma veega puhtaks pesta. See aitab vähendada sügelust ning ära hoida põletiku tekkimist torkehaavas. Suurema turse vältimiseks või leevendamiseks võib abi olla jahedast kompressist. Kindlasti ei tohi hammustust kratsida, sest see soodustab mürgi levimist ja tõstab põletiku riski.

Tõrjevahendite valikul peab lähtuma sellest, kas toodet on vaja lapsele või täiskasvanule ning kas inimesel, kes sääsetõrjevahendit vajab, ka mingeid allergiaid esineb.

Valdavalt on putukatõrjevahendite reegel see, et mida punasem on pakend, seda tugevatoimelisem on ka sisu. Näiteks Diffusil sääse-, puugi- ja parmutõrje aerosoole on mitmesuguseid, roheline pihustiga pudel on mõeldud lastele alates kolmandast eluaastast ning ka tundliku nahaga inimestele. Seda võib pihustada nii nahale kui riietele ning toode mõjub nahal sääskedele peletavalt ligi kaks tundi või kuni pesuni.

Viimastel aastatel on välja töötatud ka looduslikke putukatõrjevahendeid, mis on seejuures väga tõhusad. Üks selliseid on Incognito sääsetõrjesprei, mida võib kasutada ka väikelastel ja beebidel. Kliendid on kiitnud ka uut Mosi-Guard Natural sääsetõrjespreid ning Orto Plixi ja Autani tooteid. Kodustest vahenditest soovitab apteeker kasutada aaloed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles