Värske uuring: allergiarisk sõltub inimese sünni ajast

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allergiate ja haiguste teke võib olla seotud inimese sünniajaga.
Allergiate ja haiguste teke võib olla seotud inimese sünniajaga. Foto: Tetra Images/Photoshot/Scanpix

Kuigi see võib esmapilgul tunduda uskumatu, võib lapse allergia teket tõepoolest mõjutada beebi sündimise aeg.

Inglismaal asuva Southamptoni ülikooli teadlased avastasid, et keskkond võib põhjustada DNA-s epigeneetlisi muutusi, mis võivad hiljem lapse kasvades põhjustada allergiaid, selgub ajakirjas Allergy hiljuti ilmunud uurimistööst, millest kirjutab ka Southamptoni ülikool oma kodulehel.

Teadlased analüüsisid 367 Wighti saarel sündinud inimese geneetilist materjali ja leidsid, et teatud epigeenilised markerid olid seotud inimese sünni ajaga. Need markerid olid alles jäänud ka siis, kui uuritavad inimesed olid saanud 18-aastaseks. Sügisel sündinud lastel oli kevadel sündinud lastega võrreldes kõrgem atoopilise dermatiidi risk. Kindlad markerid olid seotud spetsiifiliste allergiatega. Näiteks sügisel sündinud lastel oli kõrgem atoopilise dermatiidi risk võrreldes kevadel sündinud lastega.

«Need tulemused on tõesti huvitavad. Teame, et inimese sünni aeg mõjutab nende tervet elu. Näiteks on sügisel ja talvel sündinud inimestel suurem risk haigestuda allergiaga seotud haigustesse nagu astma. Siiski ei teadnud me praeguseni, kuidas on võimalik, et see mõju kestab nii kaua,» kommenteeris Southamptoni ülikooli allergia ja respiratoorse geneetika professor ja üks uuringu autoritest John Holloway.

«Epigeneetilised markerid kinnituvad DNA külge, mis võivad aastateks mõjutada seda, missugused geenid avalduvad. Võib-olla võib see mõju isegi järgmisele põlvkonnale edasi kanduda,» selgitas ta. «Otsisime oma uuringus konkreetsete epigeneetiliste markerite seost sünniaja ja allergiariskiga. Kuigi tulemused võivad aidata allergia riski vähendada, ei soovita me siiski inimestel raseduse planeerimisse muudatusi teha.»  

«See võib tunduda nagu aastaaegade järgi tehtud horoskoop, kuid nüüd on meil teaduslikud tõendid selle kohta, et see horoskoop võib toimida. Kuna aastaaeg, mil laps sünnib, mõjutab nii paljusid asju, võivad selles uuringus avastatud epigeneetilised markerid näidata ka, kuidas tekkivad teised haigused, mida aastaajad mõjutavad, mitte üksnes allergia, lisas uuringu peamine autor dr Gabrielle Lockett lisas.

Selleks, et aastaaegade ja haiguste vahelisi seoseid täpsemalt välja selgitada, selgub teadlaste sõnul edasises uurimistöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles