Haiglad tahaksid ületunnitöö eest vähem palka maksta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiglate liit pani ette, et ületunnitööd ja riigipühadel töötamist võiks tasustada samamoodi nagu tavatingimustes.
Haiglate liit pani ette, et ületunnitööd ja riigipühadel töötamist võiks tasustada samamoodi nagu tavatingimustes. Foto: SCANPIX

Haiglate liit leiab, et ületunnitöö ja riigipühal töötatud töötundide eest võiks töötajatele senisest vähem maksta ja inimestele magamiseks vähem aega anda.

Sotsiaalministeerium on asunud muutma töölepingu seadust ja nüüd on oma ettepanekud teinud ka haiglate liit, kes avaldas soovi muuta ületunnitööd reguleerivaid seaduse sätteid, kirjutab Med24

Hetkel kehtiva seaduse järgi hüvitab tööandja ületunnitöö vaba ajaga ületunnitöö ajaga võrdses ulatuses, kui ei ole kokku lepitud ületunnitöö hüvitamist rahas. Ületunnitöö hüvitamisel rahas maksab tööandja töötajale 1,5-kordset töötasu. Kui tööaeg langeb riigipühale, maksab tööandja töö eest kahekordset töötasu.

Haiglate liit palub kaaluda ületunnitöö ja riigipühal töötatud aja eest maksmist ühekordselt nagu tavatingimustes töötamise eest ning hüvitamiseks antud vaba aja eest tasu mitte maksmist. Lisaks pakub haiglate liit välja, et teatud tingimustel võiks ületundide tegemise saada ka eelnevalt kokku leppida, arvestades, et seaduse järgi võib töötaja täiendava ületunnitöö kokkuleppe igal ajal üles öelda, teatades sellest kaks nädalat ette.

Täiendavalt võiks liidu hinnangul arutada ka töökohal ja tööajal valves olevate töötajate (näiteks valvearsti) töö- ja puhkeaja arvestuse erisusi näiteks puhkamise (magamise) võimalusel. Praegu näeb töölepingu seadus ette, et kokkulepe, mille kohaselt töötajale jääb summeeritud tööaja arvestuse korral seitsmepäevase ajavahemiku jooksul vähem kui 36 tundi järjestikust puhkeaega, on tühine, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti. Liit teeb ettepaneku muuta see nõue lühemaks ehk puhkeaeg 24 tunniks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles