Mida ette võtta halva hingeõhuga? (1)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krooniline halb hingeõhk võib häirida ka kõige sotsiaalsema inimese suhteid.
Krooniline halb hingeõhk võib häirida ka kõige sotsiaalsema inimese suhteid. Foto: Vikki Grant/picture alliance/moodboard

Et halvast hingeõhust vabaneda, tuleb esmalt selle tekkepõhjusteni jõuda - suuhügienist Terje Altosaar selgitab, millised on peamised põhjused halva suuleha taga.

Halitoos ehk krooniline halb hingeõhk on maailmas laialt levinud haigus (enam kui 80 miljonil inimesel), mille korral võib tunda suus kibedat, hapukat maitset ja näha valkjat kattu keele tagaosas, vahendab portaal Terviseuudised. Nii nagu paljude inimesele omaste lõhnadega, inimene ise seda ei tunne.

Suuõõnest tuleva halva hingeõhu põhjustajaks on mikroorganismide poolt tekitatud mäda ja seda esineb eriti igemepõletiku ja parodontiidi ajal. Suuõõne põletikuliste protsesside korral nagu igemepõletikud (gingiviit, parodontiit) ja krooniline tonsilliit (mandlite põletik), võib lõhn olla väga intensiivne. Lõhn muutub veelgi ebameeldivamaks suukuivuse, aromaatsete söökide ja paastumise lisandumisel.

Halvalõhnaliste gaaside tekkele annavad panuse ka näiteks happed kohvis ja valgud piimasaadustes. Olukorda saab leevendada korraliku suuhügieeni ja regulaarse tervisliku toitumisega.

Mõnedel inimestel võib suulehka seostada igemehaigustega, eriti kui halb lehk tekib intsensiivsemalt igemete harjamise ajal või järel. Igemehaiguste ravi sõltub lisaks hambaarsti ja suuhügienisti tööle ka inimese enda panusest suuhügieeni. Siin omab suurt tähtsust mitte ainult nähtavate hambapindade, vaid ka hambavahede põhjalik puhastamine.

Seega ei piisa ainuüksi hambaharjast, kasutada tuleb ka hambaniiti. Terve suu korral ei tohi hammaste pesemisel või hambavahede puhastamisel esineda veritsust. Samuti on oluline keele puhastamine, kuna suur osa bakteritest elutseb just seal. Keele tagaosas asuvat kattu saab hambaharjaga või spetsiaalse keelekaabitsa abil edukalt eemaldada.  

Oluline on teada, et loputamine ei vabasta katust, ei hammastel ega keelel olevast. Seega ei maksa loota paljulubavatele suuloputusvedelikele ega superhambapastadele, sest nii võite kasu asemel endale hoopis kahju teha. Suuvesi suudab varjata suulehka, kuid ei kõrvalda seda. Tegelikult halvendab enamik suuvedelikke olemasolevat olukorda, kuna nende koostises olev suhkur ja alkohol kuivatavad suud.

Hommikuse ebameeldiva hingeõhu pärast pole tarvis liigselt muretseda. Öösiti puhkab kogu organism, nii ka süljenäärmed - seega paha maitse ja lõhn suus on tervete hammaste ja hamba kinnituskudedega inimesel tingitud öisest vähenenud süljeeritusest ning kaob peale korralikku hommikust suuhügieeni. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles