Leviv trend: gluteeni välditakse sageli ilma põhjuseta

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Kuigi tsöliaakiat diagnoositakse aina enam, siis leidub sellegipoolest palju inimesi, kes on lihtsalt oma tahtest otsustanud gluteenivaba toitumise kasuks.

Tsöliaakia ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud. Nendes teraviljades sisalduvate valkude toimel kahjustub tsöliaakiahaigel peensoolelimaskest – järk-järgult hävivad limaskesta hatud kuni täieliku kaoni, iseloomustab haigust tsöliaakia selts. Tsöliaakiahaige ainus ravi on gluteeni sisaldavaid toiduaineid vältida. Olukorda, mil inimesed ei kannata tsöliaakia all, kuid on sellegipoolest valinud gluteenivaba toitumise, kasutavad tootjad usinasti ära, vahendab Medicalnewstoday.

Mullu küsiti 1500 ameeriklaselt, miks nad on otsustanud gluteeni oma toitumissedelist välja jätta. Kolmandik väitis, et otsest põhjust tegelikult polegi, 26 protsenti pidas seda tervislikuks valikuks ning 19 protsenti soovis sellega seedimist parandada. Kümnel protsendil oli tsöliaakiahaige pereliige ning vaid kaheksal protsendil küsitlutest oli tegelikult tsöliaakia.

Columbia ülikooli meditsiinikeskuse tsöliaakiaosakonna juhi dr Norelle Reilly sõnul panevad vanemad lapse gluteenivabale dieedile sageli ka siis, kui neil pole avaldunud tsöliaakia sümptomeid ning nad pole aru pidanud dietoloogiga. Omatahtsi gluteeni vältimine tekitab aga mitmeid väärarusaamu. Reilly märkis, et gluteeni vältimisel pole tõestatud otsest kasu tervisele ning kindlasti mitte pole gluteen mürgine ega tervist kahjustav.

Lisaks võib gluteeni vältimine sageli tähendada, et inimene tarbib rohkem kõrgema rasvasisaldusega tooteid, sest mitmeid valmistooteid reklaamitakse gluteenivabana, kuid koostis on suhkru või rasva arvelt tasa tehtud. Samuti võivad gluteeni vältijad kannatada B-vitamiini, foolhappe ning rauapuuduse käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles