Peenisesiirdamise läbinud mees: intiimsus oli siiani täiesti välistatud

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Mai alguses sai USA-s Massachusettsi haiglas 15-tunnise operatsiooni tagajärjel maailma kolmanda peenisesiirdamise mees, kelle suguelund eemaldati vähi tõttu.

64-aastane Thomas Manning läbis pika operatsiooni vahemikus 8.–9. mail, vahendab NY Times. Organ tuli surnud doonorilt. «Tahtsin taas olla see inimene, kes ma olin enne haigust,» avaldas Manning haiglavoodis läbi viidud intervjuul.

Peenisevähk on harva esinev ning enamasti surmaga lõppev haigus. Suguelundi amputeerimise järgselt oli Manningul võimalik urineerida vaid istudes ning igasugusest intiimsusest ta üldse ei mõelnudki. «Sa ei saa naisele ometi öelda, et su peenis on amputeeritud,» tunnistas ta.

Tema sõnul tunneb ta end operatsiooni järgselt hästi. Tal oli operatsioonijärgsel päeval küll tõsisem verejooks, kuid pärast seda on paranemine sujunud ning mees ei kahetse tehtut. «Kui veab, siis saan tagasi 75 protsenti sellest, mis mul kunagi oli. Enne operatsiooni oli mul vaevalt kümme protsenti sellest,» lisas ta.

«Me oleme ettevaatlikult optimistlikud,» rääkis siirdamise läbi viinud meeskonda juhtinud kirurg dr Curtis L. Cetrulo. Kui tervenemine ning implantaadi omaksvõtmine läheb planeeritult, peaks Manning suutma mõne nädala pärast tavapäraselt urineerida ning kuu pärast vahekorda astuda.

Manning märkis, et soovib avalikult rääkida ja julgustada ka teisi, kelle genitaalid on haiguse või õnnetuse tõttu kannatada saanud. Mehe sõnum on see, et normaalne anatoomia on võimalik tänapäeva meditsiiniga taastada. Samas tunnistas ta, et ei ole julgenud veel implantaadile lähemat pilku heita.

Operatsioon oli ühtlasi osa programmist, mille eesmärk on aidata raskete vaagnapiirkonna vigastustega veterane, vähihaigeid ning õnnetuste ohvriks langenud patsiente. Cetrulo väitis, et järgmisena peaks sobiva doonori olemasolul peenisesiirdamise saama ka mees, kelle suguelund sai kannatada autoõnnetusest tingitud põletushaavadest

Lisaks on ootejärjekorras veel mitmeid veterane, kuna nende suitsiidide tase on USA-s kõrge, Cetrulo sõnul on üheks põhjuseks selle hulgas ka kahjustatud suguelundid. «Need on noored, 20-ndates eluaastates mehed, kes tunnevad, et neil pole enam kunagi lootust intiimsuseks või aktiivseks seksuaaleluks,» kirjeldas ta.

Cetrulo meeskond töötab ka selle nimel, et operatsioonijärgselt vähendada vajadust ravimiteks, mis on mõeldud leevendamaks siirdatud organi äratõukereaktsiooni. See on eriti oluline noorte veteranide jaoks, kelle jaoks on kõrvaltoimete oht suurem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles