Värske uuring: suhkurtõve ja südamehaiguste riski tõstab vaid teatud tüüpi rasvmaks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metaboolne rasvmaks paisutab vööümbermõõtu.
Metaboolne rasvmaks paisutab vööümbermõõtu. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Helsingi ülikooli teadlased tuvastasid uuringus, miks osa rasvmaksast põhjustab diabeeti ja südamehaigusi, kuid osa mitte.

Alkoholisõltumatu rasvmaks on maailma kõige levinum maksahaigus: Soomes esineb seda 45–74-aastaste inimeste seas ligikaudu 21 protsendil, vahendab Terviseuudised  soome arstide lehte Mediuutiset. Professor Hannele Järvinen Korkeala juhitud uuringus näidati esmakordselt, et inimestel on kaht peamist tüüpi rasvmaksa, ning et tseramiidirasvad põhjustavad inimese maksa insuliiniresistentsust. Varem oli selle kohta tehtud  eksperimente vaid hiirte peal.

Uuringus osales 125 inimest, kellel oli kas metaboolne või PNPLA3 rasvmaks, mõlemat tüüpi rasvmaks või ei kumbki neist. Kõigile katsealustele tehtud maksabiopsia põhjal selgus, et metaboolne rasvmaks tõstab diabeedi- ja südame isheemiatõve riski, kuid PNPLA3-geeniga rasvmaksa tõttu nende haiguste risk ei tõuse. Mõlemas rasvmaksatüübis oli maksa rasvumisaste võrreldes kontrollrühmaga kolmekordne. Vööümbermõõt, seerumi triglütseriidid ja veresuhkru tase olid tõusnud metaboolse rasvmaksa rühmas, kuid mitte PNPLA3-rühmas.

Rasvmaksad erinesid ka koostise poolest. Metaboolses rasvmaksas oli küllastunud rasvhappeid ja tseramiide, samas kui PNPLA3 rasvmaksas rasvhapped olid polüküllastumata ega esinenud kahjulikke tseramiide.

Seejuures on teada PNPLA3-geeni mutatsioon, millega maks rasvub teistest mõnevõrra kergemini. Teada on, et 40 protsenti eurooplastest kannavad seda geenimutatsiooni. Ühel inimesel võib korraga olla nii metaboolne sündroom kui ka rasvmaksale aldis PNPLA3 geenimutatsioon. Samas on mõlemat tüüpi rasvmaksaga seotud risk, et haigus progresseerub tsirroosiks ja maksavähiks.

Meditsiiniteadlase Panu Luukkoneni sõnul näitavad uuringu tulemused, et tulevikus peaksid arstid püüdma välja selgitada, missugust tüüpi rasvmaks patsientidel on. Kui patsiendil on metaboolne rasvmaks, tuleb teda jälgida ja ravida II tüüpi diabeedi, südamehaiguste ja maksaprobleemide riski kasvu võtmes. Kui patsiendil on PNPLA3 rasvmaks, tuleks jälgida eriti hoolikalt silmas pidades progresseeruva maksahaiguse riski. PNPLA3-geenivariandi olemasolu saab kindlaks teha vereanalüüsiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles