Kuidas veenilaienditele leevendust saada?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veenilaiendeid ei pruugi alguses pealt poolt näha ollagi.
Veenilaiendeid ei pruugi alguses pealt poolt näha ollagi. Foto: Barry Austin/picture alliance/Moodboard/Scanpix

Sääre veenilaiendid on väga sage haigus, mida esineb sagedamini naistel ja vanemas eas ja tekivad jalgade pindmiste veenide laienemise tõttu.

Veenide kaudu voolab veri elunditest ja kudedest südamesse tagasi, kirjutab inimene.ee. Jalgade veenidest peab veri voolama altpoolt ülespoole, mis toimub jalalihaste kokkutõmmete abil. Vere alla tagasi voolamist takistavad veenides olevad klapid. Kui nende töö on puudulik, siis võib veri hakata tagasi voolama. Sel juhul venivad pindmised veenid välja, laienevad ja muutuvad looklevaks. Veenilaiendid võivad põhjustada ägedat põletikku ja haavandeid.

Kahjuks ei ole veenilaiendite tekkimist võimalik ära hoida, kuid vaegusi saab leevendada ja haiguse süvenemist vältida. Selleks toimi järgnevalt:

  • kanna selleks ette nähtud tugisukki
  • tegele liikumisharrastusega
  • väldi ülekaalu
  • väldi vöökohalt ja reitest pigistavaid rõivaid
  • väldi pikaajalist paigalseismist ja istumist
  • tõsta jalad verevoolu parandamiseks kõrgemale (seda on soovitav teha ka päeva jooksul)

Vaevuste leevendamiseks võib veenidele määrida hepariini sisaldavat verd vedeldavat geeli. Kui sellest ei piisa, veenilaiendid muutuvad suuremaks ja põhjustavad vaevusi, siis saab veenilaiendeid ka kirurgiliselt ravida. Sel juhul eemaldatakse laienenud veenid. Võimalik on ka skleroteraapia, mille puhul süstitakse veenikomudesse ainet, mis kahjustab veenide sisemist kihti ja põhjustab nende sulgumise. Kuna veenilaiendid võivad ravi järel uuesti tekkida, siis on neid ennetav tegevus väga oluline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles