Kuidas valida tugisukkasid?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravisukkasid eristab tavalistest sukkadest see, et need toetavad jalgu.
Ravisukkasid eristab tavalistest sukkadest see, et need toetavad jalgu. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Ravisukkais kasutatakse jala toetamiseks ja veenide vereringe soodustamiseks. Selleks, et ravisukkadest võimalikult palju abi oleks, on oluline osata neid valida.

Ravisukad on müügil ainult apteekides või tervisekauplustes, kirjutab Terviseuudised. Sukkpükste surve on tugevam pahkluu piirkonnas ja väiksem reieosal. See aitab suunata verd südame poole ja hoiab ära vere kogunemise jalgade veenidesse.

Tugisukad peavad olema täpselt parajad. Surve jalgadele peab olema tuntav, kuid sukad ei tohi pigistada. Elastiksidemega jalgade sidumine ei ole soovitatav, kuna sidumisel ei jaotu rõhk jalale ühtlaselt ja võib kasu asemel tuua hoopis kahju. Ravisukkasid määratakse rõhu järgi (mmHg). Erinevatel sukatootjatel võivad rõhud olla kerges erinevuses. Lisaks määravad sukatootjad ka kompressiooni klasse.

Kerge survega sukkasid (7–9 mmHg) soovitatakse kanda esimeste väsimus- ja pakitsussümptomite ilmnemisel. Kerge surve toetab jalgu ja hoiab ära jalgade väsimuse ja tursed. Sobivad kõigile kellel on perekondlik eelsoodumus veenihaiguste tekkeks, ülekaal, pikka istumist või seismist nõudev tööviis.

Keskmise surve (15–18 mmHg) sukad sobivad, kui jalad väsivad ja on turses või kui ilmuvad esimesed veenilaiendid. Sellised vereringehäired võivad esineda rasedatel.  Ennetamaks  probleemide teket on rasedatel soovitav kanda ravisukki alates teisest trimestrist.

Keskmine kuni tugev surve (19–22 mmHg) on soovitatav venoosse puudulikkuse, kroonilise varikoosi ja tursete puhul. Sobib pindmise tromboflebiidi korral ja operatsiooni järgseks perioodiks.

Tugeva ja väga tugeva survega sukad saab osta vaid arsti ettekirjutusel ja neid kantakse süvaveenitromboosi ja teiste tõsiste tervisehädade puhul.

Reisipõlvikud (12–15 mmHg) on mõeldud inimestele, kes oma töö või elustiili pärast on sunnitud tihti auto, rongi, bussi või lennukiga sõitma. Samas pole neid mõtet panna peale reisi kappi seisma vaid võib edasi ka igapäevaselt kanda.

Ravisukkasid ostes on oluline ka teada, et tootja annab suka igapäevasel kandmisel rõhule garantii kuueks kuuks. Peale seda tuleks soetada uus kompressioon sukk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles