Arstid ja õed plaanivad streikima hakata (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui haiglajuhtid ei jäta mõtet seadustada tervishoiutöötajate uneaja kärpimine, siis on arstid ja õed valmis streikima.
Kui haiglajuhtid ei jäta mõtet seadustada tervishoiutöötajate uneaja kärpimine, siis on arstid ja õed valmis streikima. Foto: Jochen Sand/picture alliance / moodboard

Õed ja arstid plaanivad streikida haiglajuhtide plaani vastu lõpetada ületunnitasude maksmine. 

«Arstid ei maga töökohal, vaid peavad kurnavate ületundide eest saama väärilist tasu,» lausus tervishoiutöötajate liidu juht Iivi Luik Pealinnale. «Paljudes kohtades ei saa arstid-õed ületunnitöö eest õiglast tasu praegugi. Nüüd tööandja soovib lihtsalt ebaseaduslikkust seadustada. Sellega ei saa me ühelgi juhul nõus olla.»

Tervishoiutöötajate kutseliit on vastu haiglate liidu plaanile maksta ületunnitöö ja riigipühal töötatud töötundide eest ja arstidele-õdedele magamiseks vähem aega anda. «See on mingi muinasjutt!» lausub Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik. «Patsiendid ja nende haigused muutuvad üha keerulisemaks ja raskemaks. Töö ajal tukastamine ka öisel ajal ei tule kõne allagi.» Luige sõnul tähendab haiglajuhtide soovitud lepingumuudatus tegelikult praeguse ebaõiglase praktika legaliseerimist.

Luige kinnitusel võivad ka meie arstid-õed Inglismaa eeskujul taolise seadusemuudatuse vastu protesti tõsta. «See on täiesti loogiline!» ütles Luik. «Meil on alati võimalus kehtiv sektoritasandi lepe ühepoolselt üles öelda ja töörahu ongi sellega lõppenud. Võtame streigivõimaluse kindlasti kaalumisele.»

Haiglate liit tegi ettepaneku muuta tervishoiutöötajate ületunnitööd reguleerivaid sätteid, mis praegu võimaldavad arstidele-õdedele maksta ületunnitöö eest 1,5 kordset ja riigipühadel töötatud aja eest kahekordset tasu ja sätestavad minimaalse puhkeaja. Haiglate liidu hinnangul võiks tasu sellise töö eest muutuda ühekordseks ja kehtestada tervishoiusektorile erand töö- ja puhkeaja järgmimisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles