Ekspertide arvates jõuab Zika viirus sel suvel Euroopasse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zika viirust kannavad emased moskiitod.
Zika viirust kannavad emased moskiitod. Foto: SCANPIX

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel võib ohtlik Zika viirus sel suvel jõuda Euroopasse, kuid on kaheldav, et sellest kujuneks epideemia. 

Tervisekspertide sõnul on kõige enam ohustatud need piirkonnad, kus leidub moskiitosid, nagu näiteks Venemaa Musta mere äärne ala, Gruusia ja Madeira saar Atlandi ookeanis, edastab BBC.

WHO teatel on Zika viiruse suhtes mõõduka riskiga aladeks Prantsusmaa, Hispaania, Itaalia ja Kreeka, samas põhjapool asuvates riikides on risk väike või olematu.

WHO eksperdid kutsusid riike üles hävitama moskiitode paljunemispaiku ning teavitama elanikkonda, eriti aga rasedaid selle haiguse ohust.

Riigid peaksid olema Zika viiruse juhtumiteks valmis, suutma haigusele piiri panna ja elanikke kaitsta.

Zika viirust, mis senistel andmetel on jõudnud 50 riiki, seostatakse ellekõige imikute ajukahjustustega.

WHO ekspertide teatel muutuvad moskiitod kevadel ja suvel aktiivsemaks, mille tõttu on uued haiguspuhangud võimalikud.

«Soovitame riikidel, mida Zika virus enim ohustab, võtta kasutusele kõik ettevaatusabinõud ja ennetamismeetmed, et haigusest ei tekiks epideemiat,» teatas WHO esindaja Zsuzsanna Jakab.

Troopiliste haiguste ekspertide teatel peaksid Zika viiruse aladele või aladele, kuhu see viirus levida võib, reisivaid inimesed olema ettevaatlikud ja laskma end pärast kodumaale tagasi saabumist kontrollida.

Ekspertide arvates peaksid rasedad hoiduma reismisest Zika viiruse aladele, et ennetada nakatumist ja lapsel kahjustuse, milleks on mikrotsefaalia, tekkimist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles