Üle 400 inimese pidi vajaliku kaardita reisides kopsaka raviarve tasuma

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopas reisides võta kaasa ravikindlustuskaart, kuid kaalu ka reisikindlustuse vajadust.
Euroopas reisides võta kaasa ravikindlustuskaart, kuid kaalu ka reisikindlustuse vajadust. Foto: Peeter Langovits

Euroopa ravikindlustuskaardi puudumise tõttu tuli mullu 402 inimesel Euroopa Liidus reisides tasuda ise raviarve, mille kulud oleks saanud katta haigekassa.

Möödunud aastal esitas haigekassale raviarvete tagasimakse taotluse rohkem kui 400 inimest, kel oli ELis reisimisel vaja läinud arstiabi, kuid Euroopa ravikindlustuskaardi puudumise tõttu tuli neil arstiabi eest kohapeal ise tasuda, teatas haigekassa. Sel puhul on küll võimalik koju naastes haigekassale esitada tagasimaksetaotlus, kuid kahtlemata võivad ootamatud väljaminekud tervishoiuteenustele puhkusereisi rikkuda.

Kokku maksis haigekassa inimestele avalduste alusel tagasi 53 073 eurot. Kõige enam (99 juhul) vajasid inimesed arstiabi Soomes. 67 taotlust kulude tagasimakseks esitati Saksamaa ning 57 Prantsusmaa kohta.

Ravikindlustuskaardi esitamisel saavad haigekassas kindlustatud inimesed ajutiselt teises liikmesriigis viibimise ajal vajaminevat arstiabi võrdsetel tingimustel selles riigis elavate kindlustatud inimestega.

Vajaminevaks arstiabiks loetakse teises liikmesriigis viibimise ajal ootamatult tekkinud terviserikke ravimist. See võib olla näiteks kõrge palavik, kõhuvalu, infarkt, õnnetuse tagajärjel tekkinud vigastus, näiteks luumurd vms. Euroopa ravikindlustuskaart annab õiguse vajaminevale arstiabile ELis ning ka Liechtensteinis, Norras, Islandil ja Šveitsis. Arstiabi ei ole tasuta, vaid maksta tuleb omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaa hindades.

Ravikindlustuskaarti aktsepteeritakse ainult riiklikku süsteemi kuuluvates raviasutustes. Üldjuhul tasub eraraviasutustes tekkinud kulutuste, omavastutustasude ja transpordi eest reisikindlustus.

Meelespea

  • Euroopa ravikindlustuskaarti on lihtne tellida interneti teel Eesti.ee portaalist. Kaardi saab tasuta tellida kodusele aadressile.
  • Euroopa ravikindlustuskaarti ei tohi kasutada, kui ravikindlustus on lõppenud. Ravikindlustus ei võrdu kodakondsusega. Kui ravikindlustus ei kehti, kuid kaarti siiski kasutatakse, on haigekassal tulenevalt seadustest õigus nõuda patsiendilt tekitatud kahju hüvitamist.
  • Ravikindlustuskaart kehtib kolm aastat ja seda saab kasutada vaid koos isikut tõendava dokumendiga.
  • Nii ELi riikides kui ka väljaspool neid reisides on soovitatav lisakaitseks teha reisikindlustus.
  • Haigekassa katab välisriigis saadud raviteenuste meditsiinilised kulud. Patsiendi enda kanda jäävad visiidi- ja omaosalustasud, sõidukulud jms.

Välisriigist helistades on haigekassa infonumber +372 669 6630. Infot ravivõimaluste välisriigis saab haigekassa kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles