Kuidas alandada vähiriski ligi poole võrra?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisliku eluviisi hulka kuulub ka füüsiline koormus.
Tervisliku eluviisi hulka kuulub ka füüsiline koormus. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske laiapõhjalise uuringu järgi oleks võimalik paljusid vähijuhtumeid ja sellesse suremise juhte ära hoida, kui järgida tervislikku eluviisi.

Massachusettsi üldhaigla, Harvardi meditsiinikooli ja Harvardi rahvatervise kooli teadlaste rühmad uurisid valge nahavärviga inimesi kahes uurimisrühmas, leidmaks võimalikke seoseid tervisliku elustiili järgimise, vähijuhtumite ning sellesse haigusesse suremise juhtude vahel, kirjutab newsmax.com.

Nad defineerisid tervisliku elustiili järgijatena inimesed, kes ei suitseta või enam ei suitseta; ei tarbi alkoholi või tarbivad seda mõõdukalt; kelle kehamassiindeks jääb vahemikku 18,5 kuni 27,5 ning kes annavad oma kehale nädalas vähemalt 150 minutit mõõdukat füüsilist koormust või 75 minutit raskemat füüsilist koormust.

Uuringus osales 89 571 naist ja 46 399 meest. Tervislikku elustiili järgis uuringus osalejatest 16 531 naist ja 11 731 meest ning neil oli väiksem risk vähi tekkimiseks. Kõik ülejäänud uuringus osalenud inimesed olid vähitekke riskirühmas.

Uurimuse autorid võrdlesid vähijuhtude arvu ja vähki suremist kahe uurimisrühma vahel. Tulemused näitasid, et ligi 20 kuni 40 protsenti vähijuhtumitest ning umbes 50 protsenti vähki suremistest oleks võimalik potentsiaalselt ära hoida, järgides tervislikku elustiili.

Autorid tõdesid, et kuna uuring hõlmas vaid valge nahavärviga inimesi, võivad tulemused teistes etnilistes gruppides erineda. Samas tõdesid nad, et ka teistes etnilistes gruppides on samad riskitegurid.

Uuringu autorid rõhutasid tervislike eluviiside olulisust ning tõid välja, et ennetus peaks olema parim vähikontroll.

Teadustöö avaldati ajakirjas JAMA Oncology, sellega saab tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles