Pimedate inimeste arv võib kaks korda kasvada

Heilika Leinus
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nägemispuue hakkab tulevikus vaevama üha rohkemaid inimesi.
Nägemispuue hakkab tulevikus vaevama üha rohkemaid inimesi. Foto: Ammar Awad/Reuters/Scanpix

USA terviseameti hinnangul võib pimedate inimeste arv 2050. aastaks kahekordistuda, mistõttu võib seal peagi olla üle kaheksa miljoni pimeda inimese.

Praegu on miljon ameeriklast pimedad, 3,2 miljonil on nägemispuue ja 8,2 miljonil on normaalsest halvem nägemine, vahendab Newsmax teadusajakirjas JAMA Ophthalmology avaldatud uuringut.

Ameerika Ühendriikides Californias asuva Roski silmainstituudi direktor Rohit Varma eestvedamisel tehtud uurimistööst selgus, et tulevatel aastatel kasvab pimedate inimeste arv USAs 21 protsenti kümnendi kohta, mis tähendab, et 2050. aastaks on seal tõenäoliselt kaks miljonit pimedat inimest. Peale selle kasvab ka igal tuleval aastakümnel nägemispuudega inimeste arv 25 protsenti, mis tähendab, et 2050. aastaks on neid 6,95 miljonit.

Kuna vanusega kasvab silmahaiguste risk tunduvalt, siis kõige rohkem kasvab pimedate ja nägemispuudega inimeste arv vähemalt 80-aastaste seas. Väga palju kannatavad silmahaiguste all ka valge nahavärviga inimesed, kes ei ole Ladina-Ameerika ega Hispaania päritolu, nende seast eriti naised.

«Need leiud on oluliseks hoiatuseks, mis näitab, kui paljud inimesed tulevikus nägemise kaotavad,» rääkis USA riikliku silmainstituudi direktor dr Paul A. Sieving. Tema sõnul näitab uuring, kui oluline on silmahaiguste varajane avastamine ja ravi, mis võivad aidata pimedaksjäämist ennetada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles