Hea toitumisasjatundja leiab tunnistuse järgi

Heilika Leinus
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristin Salupuu sõnul algab kõik väikestest muutustest.
Kristin Salupuu sõnul algab kõik väikestest muutustest. Foto: Mihkel Maripuu

Eestis tegutseb igat masti toitumisnõustajaid ja -terapeute ning inimestel on üsna raske aru saada, kas ennast toitumisnõustajana reklaamiv inimene on ka tegelikult pädev või üksnes lubab imet teha. Alates aprillist antakse välja vastavaid  kutsetunnistusi,  mis aitavad tegelike spetsialistide ja soolapuhujate vahel veidigi vahet teha.

Uute kutsetunnistuste väljaandmise eestvedaja, Tallinna Ülikooli loodus- ja terviseteaduste instituudi õppekorralduse juht Sirje Vaask rõhutas, et väga oluline on osata eristada toitumisterapeute toitumisnõustajatest. «Nõustaja töö on  suunatud eelkõige üldise tasakaalustatud toiduvaliku tegemisele, ent tema pädevuses ei ole haigustest lähtuv toitumisnõustamine,» selgitas Vaask. «Toitumisterapeudi tegevusvaldkonda kuulub aga peamiselt terviseprobleemidest või haigustest tuleneva ravi toetamine.» Pädevad toitumisnõustajad ja -terapeudid tunneb tema sõnul lisaks kutsetunnistusele ära ka selle järgi, et nad lähtuvad tõenduspõhistest teadmistest ja dokumenteerivad oma tegevuse.

Toitumisnõustaja aitab orienteeruda selles infohulgas, mis toitumise kohta ringleb, annab nõu valikute tegemisel ja tasakaalustatud menüü koostamisel ning vajadusel korrigeerib füüsilist aktiivsust. Kõike selleks, et hoida ja edendada tervist ning hoida ära haigusi. «Vastavalt kehtestatud kutsestandardile nõustab toitumisnõustaja diagnoositud haiguste puhul haigeid tervisliku toitumise osas, kuid ei määra haiguste raviks dieete,» selgitas Vaask. Terapeudi pärusmaa on aga anda soovitusi, et juba olemolev haigus ei süveneks ning et krooniliste haigete tervis paraneks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles