Viis omadust, mis muudavad kodu ebatervislikuks

Heilika Leinus
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hallitus ohustab tervist.
Hallitus ohustab tervist. Foto: Toomas Huik

Berliini Humboldti ülikooli teadlaste uuringu tulemustest selgub, et halva kvaliteediga eluruumid põhjustavad paljudele eurooplastele terviseprobleeme ning majanduslikke kahjusid.

Koostöös VELUXiga korraldatud uuringus tõid teadlased välja kodu viis omadust, mis määravad, kas kodu on tervislik või ebatervislik, teatas VELUX. Nende omaduste hulka kuuluvad head magamistingimused, siseruumide hubane temperatuur, piisav päevavalgus, värske õhk ja tervislik niiskussisaldus, mis jääb 40−50 protsendi vahele.

Eurooplased, kes elavad külmades majades või kelle kodus esineb hallitust, kannatavad ligikaudu 50 protsenti suurema tõenäosusega haiguste, näiteks hingamisteede nakkuste või kurgupõletike all. Kui aga kodus on võimalik öösel korralikult välja magada, tunnevad eurooplased end 50 protsenti suurema tõenäosusega terve ja energilisena.

Piisava päevavalguse olemasolu kodus muudab energiavaeguse riski peaaegu poole väiksemaks. Eestis oma 20. tegutsemisaastat tähistava VELUX Eesti juhatuse liige Kristīne Beļska hinnangul veedavad inimesed kuni 90 protsenti ajast siseruumides. «See on oluline näitaja ja tekitab igatsuse loomuliku päevavalguse järele,» lisas Beļska. Inimestel, kes oma kodu regulaarselt ei õhuta, on kaks korda suurema tõenäosusega vähem energiat võrreldes eurooplastega, kes teevad seda kaks kuni neli korda päevas.

Uuringu kohaselt mõjutavad ebakvaliteetsed eluruumid ka Euroopa majandust ning kahjud võivad ulatuda mitmetesse miljarditesse. Kahju moodustavad haiguspäevad ja üldine halb elukvaliteet. Näiteks ainuüksi Suurbritannias kaotati 2013. aastal 27 miljonit tööpäeva terviseprobleemide tõttu.

Uuringi raames küsitleti 14 000 inimest 14 erinevast Euroopa riigist.

  • Põnevad faktid:
  • 77 protsenti eurooplastest ei ole kodus optimaalseid magamistingimusi
  • 15 protsenti Euroopa kodudest on talvel liiga külmad, 30% on suvel liiga soojad
  • 17 protsenti eurooplastest ei saa oma kodu hõlpsalt õhutada
  • 20 protsenti Euroopa kodudest sõltuvad liialt kunstlikust valgustusest
  • 32 protsenti Euroopa kodudest kannatab akendele tekkiva kondensatsiooni tõttu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles