Rootslased on kimpus suguhaigustega (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsis nakatub aina enam inimesi süüfilisse ning mõnes piirkonnas on sellesse suguhaigusesse jäämine mitmekordistunud.

Meditsiiniajakirja Dagens Medicini andmetel on Rootsi läänerannikul asuva Västra Götalandi piirkonnas järsult kasvanud süüfilisse haigestumine, kirjutab Local. Kui 2010. aastal oli seal 10 haigusjuhtu, siis 2015 juba 51.

Süüfilis levib bakteriaalsel teel ning selle ravimata jätmine võib põhjustada südame-veresoonkonna ja närvisüsteemi haigusi, aga ka meningiiti. «See on küll  ravitav, kuid on tõsine haigus,» rääkis Västra Götalandi läänis nakkushaiguste kontrolliga tegelev Leif Dotevall.

Ka Stockholm on kimpus suguhaiguse levikuga. Kui kümme aastat tagasi oli seal aastas 89 juhtu, siis mullu registreeriti neid 158.

Süüfilis ei ole ainus suguhaigus, mis Rootsis võimust võtab. Ka gonorröasse (tripper) haigestumine on seal kümnendiga kahekordistunud. Mullu detsembris hoiatasid arstid, et liikvel on nö super-tripper, mille ravimine on raskendatud, sest see ei allu antibiootikumi ravile.  

Rootsi seksuaaltervise liidu andmetel kasutatakse Rootsis aina vähem kondoomi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles