Ajukahjustusega poiss saab abi Saksa arstidelt

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lastefondilt saadud abi aitab 17-aastasel Karlil kõndima hakata.
Lastefondilt saadud abi aitab 17-aastasel Karlil kõndima hakata. Foto: Marko Saarm / Sakala

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond toetab 17-aastast ajukahjustuse tõttu tekkinud liikumispuudega Karli, kel tuleb sõita Saksamaale operatsioonile. Fond aitab perel katta ravireisi sõidu- ja majutuskulud.

Karl sündis enneagsena ning ajuhüpoksias (aju hapnikupuudus). Sünnitrauma tagajärjel on tal diagnoositud laste tserebraalparalüüs (PCI) ehk ajukahjustus. Karlil põhjustab häire jalgade lihastoonuse tõusu koos lihaste nõrkusega, mistõttu ei suuda ta iseseisvalt kõndida ja liigub vaid toe najal.

Poisi raviarstid Eestis on jõudnud järeldusele, et last võiks aidata Saksamaal Ulmi Ülikooli kliinikus tehtav operatsioon ja järelravi. «Planeeritav operatsioon likvideerib täielikult ja lõplikult haigusliku lihastoonuse tõusu ning sellele järgnev pikaajaline taastusravi loob eeldused hüppelisele elukvaliteedi tõusule,» räägib Tallinna lastehaigla neuroloogia-taastusraviosakonna juhataja dr Valentin Sander.

Karli ema sõnul on tema poeg operatsiooni suhtes väga optimistlikult meelestatud. «See on Karlile kui noorele inimesele üks väga oluline võimalus parandada oma elukvaliteeti,» ütleb ta.

Karli operatsiooni ja muude ravikulude eest tasub Eesti haigekassa, kuid ravireisiga seotud transpordi- ja majutuskulud on pere enda katta. Kuivõrd Karliga peavad kaasa sõitma kaks pereliiget, kuna ema üksinda ei jõua poissi peale operatsiooni transpordil ja muul liikumisel toetada, läheb reis pere jaoks mõeldamatult kulukaks ning nad pöördusid abi saamiseks lastefondi poole.

Fond otsustas Karli ravi toetada, hüvitades Saksamaa-ravireisiga seotud majutus- ja transpordikulud 1175 euro ulatuses. Lisaks toetab perekonda selles 130 euroga ka kohalik omavalitsus.

Lastefondi toetustaotluste juht Eveli Ilves on veendunud, et ühegi lapse võimalus abi saada ei tohiks jääda rahaliste vahendite puudumise taha. «Karli puhul on elukvaliteedi tõus operatsiooni õnnestumise korral tohutu – ta saaks palju iseseisvamaks, mis oleks suureks abiks nii lapsele kui ka tema perele,» räägib ta. «Oleks ääretult kurb, kui see võit jääks olemata, sest puuduvad vahendid Saksamaale sõidu eest tasumiseks. Lastefond püüab siin alati peredele abikäe ulatada.»

Kui ka Sina sooviksid anda oma panuse Karli toetuseks, on sul võimalik teha annetus Tartu ülikooli kliinikumi lastefondi annetuskontodele märkides selgitusse «Karl»:

  • Swedbank IBAN EE682200221015828742
  • SEB IBAN EE261010220014910011
  • Danske IBAN EE403300334408530000
  • Nordea IBAN EE791700017000285384
  • LHV IBAN EE527700771000610813

Tartu ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suuremaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles