Kaalulangetuse müüdid, millesse uskumise võid lõpetada

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toitumine peab olema täisväärtuslik - puu- ja juurviljade kõrval peab tarbima ka liha, teraviljatooteid jm.
Toitumine peab olema täisväärtuslik - puu- ja juurviljade kõrval peab tarbima ka liha, teraviljatooteid jm. Foto: SCANPIX

Internetiavarustest leiab hulgaliselt soovitusi kaalulangetuseks, kuid kohati võivad need olla vasturääkivad. Toitumisspetsialistid avalikustavad mõned jaburamad soovitused, mille uskumise võid julgelt lõpetada.

Lõpeta gluteeni söömine. Kuigi tsöliaakia ja gluteenitalumatus on üsna levinud haigused ning nende all kannatavad inimesed ei tohi tõepoolest gluteeni tarbida, on ometigi paljud tervedki inimesed võtnud eesmärgiks gluteenist loobuda. Tegelikult pole tõestatud, et gluteenivaba elu mõjuks tervisele paremini ja langetaks kaalu. Võtmesõna on aga mõõdukus, sest kaal võib tõepoolest hakata langema, kui võtad ette gluteenivaba elu ja loobud näiteks magusatest ja rasvastest saiakestest. Nende  tarbimist oleks võinud aga varemgi piirata, gluteeni olemasolu ei mängi siinkohal rolli.

Trenn on esmatähtis. Võib-olla oled kuulnud väljendit, et ebatervislikku toitumist ei saa «maha joosta» - see on tõsi. Toitumisspetsialistid soovitavad esikohale seada toitumise ja  tervislikud eluviisid (suitsetamise, alkoholi tarbimise vähendamine) ning seejärel ette võtta trenni. Teaduslikud andmed näitavad, et lühiajalise kaalulanguse saab saavutada ka ainuüksi tervisliku toitumisega. Pikaajaliseks vormis püsimiseks tasub aga proovida kombinatsiooni toitumine-trenn-tervislikud eluviisid.

Niikaua kuni sööd tervislikult, ei pea koguseid jälgima. Kahtlemata on toidu kaalumine ja kalorite arvutamine tüütu, kuid ka üdini tervislikke toiduaineid mõtlematult sisse süües võib kaalus juurde võtta. Näiteks avokaado, pähklid ja oliiviõli sisaldavad küll tervislikke rasvu, ent ka palju kaloreid, mida ei pruugi keha suuta ära kulutada. Seega on oluline jälgida koguseid – piisab ka peotäiest, ei pea sööma pakitäit pähkleid.

Patupäev aitab ainevahetust korras hoida. Kui süüa näiteks ühel päeval nädalas ohtralt pitsat ja friikartuleid, ladestub see kehas pigem rasvana. Ainevahetuse hoiab töökorras ja energiat annab piisava koguse süsivesikute söömine, kvaliteetne uni ning iga päev oma kalorivajaduse täitmine. Ülesöömine väsitab keha ja aeglustab ainevahetust.

Tähelepanu peab pöörama ainult toitumisele ja trennile. Olulist rolli mängivad ka piisav uni ja ümbritsev keskkond. Kui inimene ei maga piisavalt, on tal tõenäoliselt raske ja väsitav ka aktiivset eluviisi harrastada. Pidev stress avaldab aga mõju ka söögiisu reguleerivatele hormoonidele.

Kõiki ebatervislikke toite peab vältima. Toitumisnõustajad märgivad, et võtmesõnaks on suurema osa ajast tervislikult ja täisväärtuslikult toitumine, kuid vahel endale mõne maiuse lubamine ei tee midagi halba. Kui ennast rangelt piirata ja jätta toitumiskavast välja kõik, mis maitseb, kuid mida endale lubada ei tohi, võib see kiiremini viia pigem tagasilöögini. Kui tahad vahel süüa kooki või kartulikrõpsu, siis pea meeles, et oluline on piirduda ühe portsjoniga, mitte terve paki krõpsude või suure koogiga.  

Allikas: Prevention.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles