Südamehaigetel läheb arsti juurde pääsemine raskemaks (2)

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Allikad: PERH, TÜ kliinikum

Põhja-Eesti regionaalhaigla ja Tartu Ülikooli kliinikum peavad piirama südamehaigete vastuvõtte esimese poolaasta lõpuni, sest raviraha napib. Haigekassa sõnul pole aga ooteaja pikkus kardioloogia eriala plaanilisele statsionaarsele ravile sel aastal pikenenud.

«Probleemi nimi on tervishoiu üha süvenev alarahastamine,» ütles Tartu Ülikooli kliinikumi pressiesindaja Kristi Tael. Käärid haigekassa võimaluste ja vananeva elanikkonna vajaduste vahel suurenevad aasta-aastalt ja progresseeruvas tempos, selgitas ta. Tael tõdes, et lisaks muudavad kaasaegsed efektiivsed raviviisid, näiteks bioloogilise ravi laienev kasutamine, ravi kallimaks. Kõige selle tulemusel on haigekassal võimekus ja plaanid osta 2016. aastal vähem ravijuhte, kui eelmisel aastal osutati, nentis pressiesindaja.

Nii sõlmis haigekassa tema sõnul kliinikumiga selle aasta esimeseks poolaastaks lepingu, mis on väiksem mullu tegelikult tehtud ravitööst, seda eelkõige just statsionaarse ravitöö arvelt. «Samas on erakorralisi haigeid kliinikumis ravitud enam, kui prognoositi, ja nii oleme sunnitud plaanilise ravitöö järjekordi kohati edasi lükkama,» ütles Tael. Edasi saab aga lükata vaid nende patsientide ravi, kelle seisund ei nõua erakorralist või vältimatut meditsiinilist sekkumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles