Iivi Luik: võtsime lepituskoosolekule padja kaasa

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamõisa haigla EMO.
Maarjamõisa haigla EMO. Foto: Facebook

Tööandjate senistest ettepanekutest nördinud tervishoiutöötajad tulid täna hommikul tööle, padi kaenlas. Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu president Iivi Luik rõhutab, et tegemist on kodanikualgatusega.

«See on kodanikualgatus. See ei ole organisatsioonide poolt korraldatud,» rääkis Luik. Ettevõtmine algas hommikul kell 7.20 ja on seotud täna kell 11 sotsiaalministeeriumis toimuva riikliku lepitaja esimese lepituskoosolekuga.

Protest on Luige sõnul vajalik: «Inimesed näitavad oma rahulolematust probleemide suhtes. Kõige olulisem on see, et meie puhkeaega tahetakse veel vähemaks võtta. 36-st järjestikusest tunnist seitsmepäevase perioodi järel tahetakse aega veel vähemaks võtta. See tähendab, et peame veelgi rohkem tööd tegema hakkama.»

Kolleegide toetuseks on tervishoiutöötajate esindajad padjad kaasa võtnud ka lepituskoosolekule. «Ministeeriumis on meil padjad kaasas, toetame seda kodanikualgatust ja kingime padja ka sotsiaalministrile, kes lubas täna samuti kohtumisele tulla,» selgitas Luik.

Seda, kas tänane koosolek võib edukaks kujuneda, Luik kommenteerida veel ei osanud. «See on esimene lepituskoosolek. Ei oska öelda, kas lepitaja üldse teeb meile mingid ettepanekud või mitte, on meile teadmata,» sõnas ta.

Tervishoiutöötajate ja tööandjate läbirääkimised lõppesid 23. märtsil kokkuleppele jõudmata. Kõige rohkem tuska tekitas tervishoiutöötajates tööandjate ettepanek jätta lepingust välja kõik töö- ja puhkeaega, öötöö, puhkepäevadel tehtava töö ja ületunnitöö hüvitamist, valveaega, puhkust ning täienduskoolitust käsitlevad punktid.

Riiklik lepitaja on menetlenud töötüli kaks kuud, kuid ühtki uut ettepanekut ei ole töötajatele Luige sõnul tehtud. Nüüd on tervishoiutöötajate kannatus nende esindajate sõnul katkemas.

«Kampaania «Padjaga tööle» on pehme protest meie ettepanekute eiramise ning tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ja haiglate liidu kavandatavate seadusemuudatuste vastu, millega koormust mitte ei vähendata, vaid suurendatakse,» selgitas üks ettevõtmise eestvedajaid anestesioloog Jaan Sütt. Tema hinnangul on tervishoiusüsteem krooniliselt alarahastatud ja tervishoiutöötajad ülekoormatud, süsteemi parandamise asemel aga on riiklikuks strateegiaks kivist viimasegi vee välja pigistamine ehk efektiivsuse suurendamine.

Tervishoiutöötajate kutseliit on seisukohal, et töölepingu seaduse muudatustega tahetakse inimesi tervishoius veelgi intensiivsemalt tööle panna, pikendades valveaega, lühendades puhkeaega ja kaotades ületundide ning riigipühal töötamise lisatasu.

Arstide liit, tervishoiutöötajate kutseliit ja õdede liit ühinevad kolleegide algatusega, liitude ühisdelegatsiooni liikmed tulevad lepituskoosolekule padjaga.

Uusimat teavet padjaprotesti kohta saab Eesti tervishoiutöötajate kutseliidu Facebooki lehelt. Patjadega arste ja õdesid peaks täna näha saama kõigis suuremates Eesti haiglates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles