Marianne Mikko: tuleks vaadata, kuidas Õhtuleht selle vastuse minu käest sai (22)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marianne Mikko
Marianne Mikko Foto: Jaanus Lensment

Täna patjadega tööle tulnud tervishoiutöötajad on avaldanud nördimust Marianne Mikko (SDE) Õhtulehele antud kommentaari kohta, millest jääb tervishoiutöötajate sõnul mulje, et arstid saavad tööl olles magada.

«Ma arvan, et oleks õiglane lugeda väga tähelepanelikult seda teksti ja aru saada, kuidas Õhtuleht selle vastuse minu käest sai,» vastas Mikko küsimusele, kas ta on tõesti seisukohal, et tervishoiutöötajate töö on poliitikute omast kergem. «Kuidagi juhtus nii, et kolleeg Igor Gräzini poolt riigikogu ööistungile kaasa toodud padi tõmbas ajakirjanduse tähelepanu seadusloomelt eemale ja vallandas laviini, mille kontekstis minu väljaütlemised tunduvad kohatud. Vabandan, et ei suutnud ööistungi kliimas oma sõnades säilitada vajalikku täpsust ja teravust ning väljendasin end ebatäpselt.»

«Kinnitan, et ma mitte mingil juhul ei alaväärtusta meditsiinitöötajate rasket, pingelist ja ennastsalgavat tööd mitte kuidagi – mõistan suurepäraselt, milline vastutus kaasneb inimelude eest hoolitsemisega nii päeval kui öösel. Samuti saan aru, et koormus ja selle eest saadav palk ei ole alati õiglane ning tahan kindlasti seista olukorra parandamise eest. Omalt poolt tahan südamest tunnustada doktor Kuido Nõmme sotsiaalse närvi eest,» lisas ta.

«Olen aastaid pidanud oma südameasjaks naiste olukorda tööturul ja palgalõhe teemat – sellel on suur seos meditsiinitöötajate sissetulekutega. Meelsasti olen valmis meditsiinitöötajatega koos maha istuma, nende mured ära kuulama ning arutlema, kas ja kuidas töökoormuse ja palga õiglasemat jagunemist tagada. Arstid, õed ja hooldajad keskenduvad oma tööle kindlasti sajaprotsendiliselt, selles ei ole ma kunagi kahelnud. Sama kavatsen teha ka mina seadusloome kallal töötades.»

Marianna Mikko vabandas ka Facebookis, kus ta kirjutas, et paljude arstide, õdede ja teiste tervishoiutöötajate patjadega pildigaleriisid vaadates valdasid teda vastuolulised tunded. «Pean südamest lugu meditsiinitöötajatest, teie tööst sõltub päriselt iga päev inimeste elu ja tervis. Mul ei olnud mingit kavatsust teid oma väljaütlemisega teie raskes ja sageli vahetustega töös solvata,» kirjutas Mikko. Ta möönis, et riigikogu öise istungi ajal antud kommentaar oli tõesti ebaõnnestunud ja tal on sellest kahju. «Siin ei ole isegi mõtet hakata lahti seletama, mis ma tegelikult mõtlesin. Ma palun vabandust!» kinnitas saadik. Ta lisas, et see, kui üksmeelselt ja otsustavalt meedikud padjaaktsiooniga suurele töökoormusele tähelepanu juhtisid on muljetavaldav! «Respekt! Riigieelarve hääletuse ajal istun saalis padjaga või padjata ja hääletan selle poolt, et teie töö saaks väärikalt tasutud ja te ei peaks mitme koha peal ületunde tehes rabama,» lubas riigikogulane.

Facebooki kommuunis «31.05.2016 tööle padjaga – ole solidaarne poliitikute raske tööga» on praegu üle 5400 liikme ja päeva jooksul on neid pidevalt juurde tulnud. Kommuuni liikmed protestivad nii tervishoiutöötajate puhkeaja lühendamise kui ka Mikko väidete vastu. Sama sõnumiga kogunesid täna kell 12 protestimeeleavaldusele ka Tartu ülikooli kliinikumi töötajad ja nende pereliikmed.

«Meie töö on pingeline, arstiabi krooniliselt alarahastatud. Me teeme palju ületunde ja oleme väsinud, mistõttu kannatab suhtlus patsientidega ning ravikvaliteet, kannatab meditsiinitöötaja pereelu,» rääkis arst Kuido Nõmm 31. mail  kell 12 Tartus peetud kõnes, mille ta oli koos arst Jaan Sütiga eile õhtul ette valmistanud.

«Kui Marianne Mikkol on probleem, kuhu koer panna, siis meil on probleem, kuhu oma lapsed panna. Kui me vara tööle läheme, ei ole lasteaiad veel lahti ja kui me õhtul lõpetame, ei ole lasteaiad enam lahti. Igapäevane elu kubiseb näidetest, kus lapsi kasvatatakse telefoni teel, sest üksi lapsi kasvatav ema on tööl. Ülemäärane töökoormus saab saatuslikuks paljudele kooseludele,» hõikas Nõmm kolleegidele.

Loe täismahus kõnet ja vaata pilte Tartu Postimehest.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles